Tači sa ambasadorom SAD: Ukloniti sve prepreke za nastavak dijaloga sa Beogradom

Vesti 13. feb. 201914:19 > 14:22
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je na sastanku s američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom rekao da je prijateljstvo sa SAD stalno i suštinskog značaja za ostvarivanje strateških ciljeva, posebno za integraciju Kosova u evroatlanske strukture.

„Kosovo i SAD dele zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju naš je zajednički cilj da radimo za mir i održivu stabilnost na Kosovu i regionu, kao preduslov za prosperitet naše zemlje. Ključ za mir je postizanje mirovnog, sveobuhvatnog i konačnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsednik.

POVEZANE VESTI

U saopštenju kabineta predsednika Kosova se navodi da su se Tači i Kosnet saglasili da je od vitalnog značaja da se uklone sve prepreke za nastavak dijaloga s Beogradom i da se otvori put mirovnom sporazumu.

„Partnerstvo i prijateljstvo sa SAD je od životnog značaja za Kosovo. Kosovo je stiglo tako daleko zahvaljujući svestranoj podršci SAD“, kazao je Tači.

Iako se u saopštenju iziričito ne spominje, glavna tema razgovora su bili zahtevi SAD da se na određeno vreme suspenduje taksa koju je Kosovo uvelo na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH, o čemu su zvaničnici Kosova juče dobili pismo od viskih zvaničnika SAD.

U pismu se izražava neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidan nivo“.