Opozicija nastavila bojkot, zbog "fantomskih" poslanika traži ostavku Gojković

N1

Više opozicionih poslanika saopštilo je da nastavljaju aktivan bojkot sednice Skupštine Srbije do normalizacije rada parlamenta, između ostalog do prestanka prakse vladajuće većine da podnosi veliki broj "fantomskih amandmana", čiji je cilj da onemoguće opoziciji da govore, kao i dok sednicu ne prestanu da sazivaju bivši poslanici.

Poslanici stranaka okupljenih u Savez za Srbiju zatražili su ostavku predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković jer je, kako navode, na zahtevu za održavanje vanredne sednice parlamenta potpisano dvoje poslanika koji su podneli ostavke.

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić u pisanoj izjavi je najavio da će protiv Gojković biti podneta krivična prijava, jer, prema njegovim rečima, političku i pravnu odgovornost za to mora snositi prvenstveno predsednica Skupštine.

„Ovo je još jedan u nizu dokaza da poslanici Narodne stranke i Saveza za Srbiju, kao i drugi poslanici opozicije, opravdano bojkotuju parlament i da apsolutno ne bi trebalo davati legitimitet urušavanju najvišeg zakonodavnog tela“, ocenio je Aleksić.

 Zamenik šefa poslničke grupe pokreta Dveri Dragan Vasović rekao je novinarima u holu Skupštine Srbije da je tekuća sednica parlamenta sazvana na inicijativu 154 poslanika među kojima su oni koji su razrešeni te funkcije poput Vesne Rakonjac, direktorke Uprave za biomedicinu, kao i Željka Sušeca koji je 6. juna podneo ostavku na mesto poslanika.

„Kako je moguće da sednicu sazivaju bivši poslanici“, upitao je Vasović i dodao da pojavljivanje opozicije na konferencijama za štampu svakoga dana tokom kojih bojkotuju plenarna zasedanja, govori o tome da pripadnici opozicije poštuju instituciju Skupštine Srbije, ali ne poštuju način njenog rada.

Vasović je rekao da ovakav način rada skupštine nije dobar, nije normalan i ne može dovesti nigde.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije rekao je da u Skupštini Srbije osim „fantomskih amandmana“ ima i fantomskih poslanika, koji su razrešeni funkcije odlukom Administrativnog odbora.

Vukadinović je istakao da je do decembra 2017. vladajuća stranka podnosila najmanje oko 400 fantomskih amandmana na prve članove prvog zakona, koji su kako je rekao, po spisku obično „najbenigniji“, da te brojke jasno ilustruju njihove manipulacije.

„Vidimo da da se odustalo od prakse podnošenja fantomskih amandmana. To je već neki efekat, ali pokazuje da oni znaju šta čine… Skupština ovako kako je izgledala unazad godinu i nešto dana ne može i ne sme da izgleda. To je ruglo demokratije i parlamenta. U tome mi nećemo da učestvujemo i borimo se protiv toga“, kazao je Vukadinović.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da je siguran da će opozicija bojkotom sednice razobličiti način rada vladajuće većine, koja je podnosila veliki broj „fiktivnih amandmana“ kako bi onemogućila opoziciji da govori i iznosi svoje predloge.

Navodeći da će opozicija nastaviti jedinstveno da traži rešenje u otkrivanju načina i suštine rada parlamenta, Ćirić je rekao da je potreban parlament bez nasilja u kojem postoji dijalog.

„Često smo govorili o praksi vladajuće većine da podnosi fiktivne amandmane na zakone kojima su sprečavali poslanike opozicije da daju svoje predloge. Danas tih amandmana nema, to je jasan dokaza da je njihov cilj bio sprečiti opoziciju da govori u parlamentu“, kazao je Ćirić.

N1

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da je od decembra 2017. godine do danas održano devet redovnih i pet vanrednih sednica na kojima je usvojeno 286 zakona, odluka i sporazuma, a na koje je vladajuća većina uputila oko 4.200 amandmana.

„Nazivamo ih bravo amandmanima. To je 4.200 poruka lične prirode upućenih radu, liku i delu predsedniku Republike… Da li gradjani misle da je ovakva rad parlamenta normalan, mi mislimo da nije. Jedan od naših zahteva je da se normalizuje rad Skupštine Srbije“, kazala je ona.

Macura je pozvala predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da hitno sazove kolegijum na kojem će se razgovarati o tome kako da se unapredimo rad parlamenta.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović rekao je da je najbitnije to što je opozicija bez obzira na svoje različitosti zajedno nastupila u bojkotu rada parlamenta.