Beker o diskriminaciji: Predstavnici organa imaju nizak nivo poznavanja propisa

Vesti 12. feb 201921:57 > 21:59
N1

Srbija ima jedan od najboljih zakonskih okvira za borbu protiv diskriminacije na svetu, ali problem je njegova implementacija, poručuju tvorci studije "Ravnopravnost u praksi - primena antidiskriminatornih zakona u Srbiji".

Na konferenciji povodom predstavljanja studije, eksperti i predstavnici više nevaldinih organizacija ocenili su da borbu protiv diskriminacije u Srbiji otežavaju visoki troškovi parnica, nedostatak pravne pomoći, vreme i troškovi postupaka pred sudom, ali i mali broj pravnika obučenih za slučajeve diskriminacije.

Nedovoljni rezultati posledica su, kažu, i nezainteresovanosti skupštine, koja već tri godine ne obraća pažnju na izveštaje nevladinih organizacija, dok su Poverenikove preporuke obavezujuće, ali ne i prinudno izvršive.

„Ono što je bilo ključno, možda je bilo čak i malo iznenađenje, da i dalje predstavnici i predstavnice državnih organa i preduzeća imaju vrlo nizak nivo poznavanja propisa, nizak nivo poznavanja sopstvenih obaveza koje imaju po antidiskriminacionim zakonima i jedan opšti trend neprizanavnja diskriminacije kao nečega što je kod nas u društvu rasprostranjeno“, kaže pravnica Kosana Beker.

„Posao u Srbiji se očigledno nastavlja, a fokus treba da bude na pritiskanju države da preporuke, koje je dala ova studija, zapravo primeni. Nadamo se da će se naše partnerstvo nastaviti i da će civilni sektor ostati veran ovom projektu“, rekla je Džoana Vajtmen iz organizacije „Equal Rights Trust“.