Da li milioni za Vučićevu kampanju dolaze iz džepova građana?

Vesti 12. feb 201917:59 > 17:59
Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno je u kampanji, koja pak, nije predizborna. Troškove kampanje marketinški stručnjaci mere u milionima evra međutim, javnosti nije saopšteno ko će te troškove snositi. Najverovatnije će, kažu, to biti građani Srbije.

Koliko košta Budućnost Srbije? Predsednik Srpske napredne stranke i svih građana, kog deo javnosti često optužuje da pravi izlete iz svojih ustavnih ovlašćenja, započeo je promotivnu ekskurziju u sklopu koje će posetiti više od 100 opština širom zemlje. To je, tvrdi Vučić, njegov posao.

Dok obilazi fabrike, ruča pasulj u radničkim menzama i ocenjuje kvalitet proizvedenog drveta, kamere ga prate u stopu, kao i hiljade građana koji organizovano dolaze da slušaju predsednikove govore. Iako turneja na papiru nije predizborna, čoveku koji je za različite stranke vodio osam predizbornih kampanja liči upravo na pripremu za izlazak na birališta. Problem je u tome što sumnja da je predsednik finansira iz džepova svih građana.

N1

„Po mojoj proceni – ja sam sagledavao koji su sve elementi – od organizacije, preko bine, zakupa svih rasvetnih tela i ozvučenja i ostalog, ja mislim da ispod milion i po evra to ne može da košta, u startu. Što se tiče ostalih troškova, tu je prevoz statista koji idu iz jednog mesta u drugo, zatim angažman ljudi koji su zaposleni po javnim službama – sve to košta poreske obveznike. To plaćamo mi iz svog džepa“, kaže Igor Avžner, marketinški stručnjak.

POVEZANE VESTI

 Poreskim obveznicima nije saopšteno da li plaćaju Vučićeve aktivnosti. Predsedniku države zakon zabranjuje da koristi novac u svrhe stranačke promocije, a u budžetu kojim raspolaže ne postoji stavka koja bi te troškove opravdala. U Novoj stranci od ministra finansija zahtevaju da obelodani odakle novac za kampanju.

„Bilo da se radi o službenim automobilima, bilo da se radi o ljudima koji su u pratnji, finansiranju autobusa koji voze ljude od šarade do šarade, od cirkusa do cirkusa, njihova ishrana i obezbeđenje, odnosno one metalne ograde koje se stavljaju oko njih da ne bi pobegli sa mitinga Aleksandra Vučića“, rekao je Zoran Živković, lider Nove stranke.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je kako kampanju organizuje stranka, ali samo u smislu organizacije članstva. Skupovi se organizuju na centralnim gradskim trgovima, ali u lokalnim samoupravama tvrde da nemaju ništa s tim. Trag novca se i tu gubi.

„Grad Pančevo, odnosno lokalna samouprava nije imala nikakve troškove vezano za posetu predsednika Republike Srbije, niti je svojim kapacitetima na bilo koji način učestvovala u organizaciji iste“, kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Stranke koje finansiraju svoje predizborne aktivnosti Agenciji za borbu protiv korupcije moraju da dostave finansijski izveštaj u roku od 30 dana. Međutim, budući da izbori u ovom slučaju nisu raspisani, na troškove se primenjuju drugačija pravila.

„Kada je, pak, reč o svim drugim troškovima, uključujući i one koji se odnose na javna okupljanja, oni se mogu videti isključivo u godišnjem finansijskom izveštaju političke stranke, u dokumentu koji će, kad je reč o troškovima iz ove godine biti dostupan tek 15. aprila sledeće godine“, ocenjuje Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbije.

Nepoznanice u vezi sa kampanjom tu se ne završavaju. Nejasno je i ko se tačno promoviše – Aleksandar Vučić, predsednik stranke ili Aleksandar Vučić, predsednik države.

„Kad imate funkcije dva u jedan ili tri u jedan – uzmite instant kafu, otvorite je pa razlučite šta je kafa, a šta je mleko u prahu. Teško“, kaže Avžner.

Kafa se tek zakuvava – predsednik je zasad obišao krajnji jug zemlje i deo Banata, a u agendi mu stoji da će posetiti ukupno 29 okruga širom zemlje. Negde će mu se, kaže, pridružiti i na papiru najmoćnija žena Srbije – premijerka Ana Brnabić.