Sindikat: Pregovori o povećanju plata vaspitačima nisu nastavljeni

Vesti 12. feb. 201912:37 > 12:40
Podeli:
Izvor: N1

Zaposlenima u predškolskim ustanovama još nisu povećane plate za devet odsto i pregovori na tu temu nisu nastavljeni, iako je to dogovoreno na sastanku 25. januara u Ministarstvu prosvete, saopštio je Sindikat obrazovanja Srbije.

Sindikat je u saopštenju naveo da je 25. januara dogovoreno da se pregovori o povećanju zarada u predškolskom obrazovanju nastave u narednih deset dana, ali da se to nije dogodilo.

Zbog toga su juče upućeni dopisi premijerki Ani Brnabić i ministrima prosvete, finanasija i državne uprave, u kojima ih Sindikat poziva da hitno obavežu lokalne samouprave da zaposlenima u predškolskim ustanovama obezbede povećanje zarada. 

U saopštenju Sindikat podseća da je na sastanku 25. januara konstatovano da je prema zaposlenima u predškolskim ustanovama učinjena nepravda, jer je za njih predviđeno povećanje plata od sedam odsto, a ne od devet odsto kao i za sve ostale u sistemu obrazovanja. 

Ukoliko se pregovori ne nastave iz Sindikata obrazovanja Srbije su poručili da će zaposleni u predškolskim ustanovama biti prinuđeni da svoja prava ostvare sudskim putem, jer je prekršen Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.