Meštani Jasenovika: Pruga nije bezbedna, ne prevoziti opasne materije

Vesti 12. feb. 201910:40 > 10:41
Podeli:
Izvor: N1

Meštani Jasenovika su svi do jednog za to da se pruga blokira ukoliko ne prestane prevoz opasnih materija ovim putem, pošto pruga nije 100 posto bezbedna, kaže za N1 predsednik Mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović. Dodaje i da će više znati nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Grada Niša i železnice.

Meštani Jasenovika, u čijoj blizini su za vikend ponovo iskliznuli vagoni-cisterne sa opasnom materijom, sastaće se danas sa predstavnicima grada Niša i predstavnicima kargo prevoza Železnica Srbije a njihov jedini zahtev na sastanku biće da železnica obustavi prevoz opasnih materija na pruzi Niš-Zaječar dok ne bude rekonstruisan deo pruge koji prolazi kroz Jasenovik.

„Da bi se prugom kroz selo prevozile opasne materije materije ona mora da bude sto odsto ispravna, a sada je u katastrofalnom stanju. Ne daj bože da u selu iskliznu vagoni, stići će do samih kuća“, rekao je Jovanović.

Kaže i da je razgovarao s meštanima i da su oni svi za to da se pruga blokira, ako se ne pronađe rešenje.

POVEZANE VESTI

„Da se ne prenose opasne materije, pošto nije bezbedna. Danas ćemo imati sastanak s gradonačelnikom i sa ljudima iz železnice, pa ćemo videti“, dodao je.

On je istakao da od Niša do Svrljiga pruga prolazi jedino kroz Jasenovik.

Meštani kažu da je najveći problem to što je pruga neispravna i što dugo nije ništa rađeno na njoj.

„Kada je prvi put iskliznuo voz, bilo je reči da neće da se voze opasne materije. Međutim, počeli su da koriste da noću voze cisterne, mahom 14,15 cisterni, što je ogroman teret za ovakvu prugu. Mi imamo procentualno najviše dece, tako da ovo neodgovorno, niko ne vodi računa za bezbednost meštana“, kazao je jedan Jasenovičanin.

Izvor : N1

Svi meštani Jasenovika, njih oko 360 i sve životinje koje čuvaju, evakuisani su krajem januara na dva dana zbog uklanjanja dva vagona sa amonijakom koji su iskliznuli i prevrnuli se nedaleko od tog sela.

Minulog vikenda nedaleko od Jasenovika iskliznulo je pet vagona-cisterni sa fosforom, ali se srećom nisu prevrnuli.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je početkom godine da će aprila započeti rekonstrukciju pruge Niš-Prahovo i da će radovi biti završeni za pola godine.

Opštine Svrljig, Knjaževac i Zaječar zatražile su prošle godine rekonstrukciju pruge koja od Niša do Prahova ide preko Svrljiga, Knjaževca, Zaječara i Negotina.

Na toj pruzi teretni i putnički vozovi sada idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat, zato što je istrulelo više od 60 odsto od 170.000 pragova.