Joksimović i Skat o evrointegracijama, reformama, situaciji u regionu

Vesti 11. feb. 201915:59 > 16:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je s američkim ambasadorom SAD Kajlom Skatom o evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi, situaciji u regionu i odnosima dve države.

Joksimović je ambasadora SAD obavestila o planovima Srbije u svom spoljnopolitčkom prioritetu evrointegracijama i rekla da očekuje da do polovine godine budu otvorena neka od poglavlja, saopštila je Vlada Srbije. 

Skat je izrazio podršku evrointegracijama Srbije i rekao da se Vašington zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodeći zajedničko pismo kojim su on i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet pozvali kosovske vlasi da ukinu takse na robu iz Srbije. 

Joksimović je rekla da Beograd želi nastavak dijaloga s Prištinom u traženju održivog rešenja i dodala da će razgovori biti nastavljeni kada Priština ukine takse na robu iz Srbije. Ona je ocenila da aktivnosti Prištine, ali i nekih drugih u regionu ne doprinose stabilnosti na kojoj Beograd insistira, dodaje se u saopštenju Vlade, bez navođenja na koga ministarka misli. 

Skat je rekao da je Srbija veoma važan partner SAD i značajan činilac bezbednosti i regionalne stabilnosti i pozvao Srbiju da nastavi da doprinosi regionalnoj stabilnosti. 

Joksimović i Skat su se saglasili da je Srbija postigla značajan napredak u evrointegracijama i da treba da nastavi rad na ispunjavanju kriterijuma za punopravno članstvo u EU, posebno u oblastima vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, javnoj administraciji i borbi protv korupcije.