Đorđević: Tim za praćenje ekonomskih migracija sprečavaće odlaske iz Srbije

Vesti 11. feb. 201915:15 > 15:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je da je cilj novoformiranog Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija da promeni ekonomske okolnosti kako bi sprečili ljude da ne odlaze iz zemlje, a i vratili one koji su otišli.

On je novinarima, posle prvog zasedanja tog tima rekao da su u njemu ljudi iz Vlade Srbije, ali i eksperti koji će imati „odrešene ruke“ uz logističku podršku, a bez mešanja politike.

„Želimo da promenimo način razmišljanja i odnos države prema migracijama kako bismo mogli da vratimo točak i budemo zanimljiva zemlja za život i ostanak“, rekao je Đorđević.

Dodao je da će taj stučni tim donositi rešenja za kratak vremenski rok, ali će utvrditi i strategiju i akcioni plan.

„Pored demografije, ovo je jedan od najvažnijih projekata za Srbiju“, kazao je Đorđević i podsetio da je država u ovoj godini izdvojila mnogo više sredstava u odnosu na prethodnu godinu za ulaganje u znanje građana, njihove prekvalifikacije i dokvalifikacije.

On je rekao da „Srbija ide u pravom pravcu“, a dokaz za to je da se ambasade raspituju šta su planovi rada Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija. 

„Verujem da imamo potencijal da budemo privlačni i za druge ljude i samo treba da radimo na tome“, ocenio je Đorđević. 

Istakao je da Srbija, otvaranjem novih radnih mesta, zadržava ljude, kao i da u IT sektoru postoji mogućnost rada na daljinu. 

„Nigde građani Srbije neće biti prihvaćeni kao u svojoj zemlji“, rekao je Đorđević i dodao da će se država truditi da ima bolji odnos prema njima i da im ne bude opterećenje. 

On je kazao da današnjem sastanku prisustvuju i dvojica privrednika sa srpskim državljanstvom koji rade u inostranstvu, ali ih interesuju uslovi za povratak u Srbiju. 

Član Koordinacionog tima profesor Vladimir Grečić rekao je da su migracije intenzivirane od 2008. godine, kada je počela ekonomska kriza, kada je iz zemlje otišlo 27.000 ljudi, a 2015. godine 60.000. 

„Broj migranata je 2016. godine pao na 44.000, ne zbog slabljenja emigracionih namera, već zbog migrantske krize 2015. kada su zemlje Evropske unije uvele restrikcije“, naveo je on. 

Član Koordinacionog tima Gordana Bjelobrk rekla je da svi nivoi vlasti treba da budu angažovani da bi mlad čovek posle završetka obrazovanja ostao u Srbiji „kako bi se obezbedila zamena generacija na kvantitativnom i kvalitativnom nivou“.