BCBP: Pooštravanje kaznene politike populističko

Vesti 11. feb. 201914:34 > 14:35
Podeli:
Izvor: N1

Pravnik Beogradskog centra za ljudska prava Nikola Kovačević ocenio je danas da najava vlasti kako će pooštriti kaznenu politiku predstavlja populističku meru koja neće dovesti do smanjenja stope kriminaliteta.

On navodi da bi veliki deo kazni zatvora koje se sada izriču trebalo zameniti alternativnim sankcijama, pre svega kućnog pritvora sa merom elektronskog zatvora, jer počinioca lakših krivičnih dela ostavlja u njegovoj sredini a ne u prenatrpanom zatvoru.

„Podaci i praksa iz drugih zemalja to povrđuje, ali vlasti idu u suprotnom smeru“, rekao je Kovačević, na okruglom stolu Podrška primeni alternativnih sankcija i mera u Srbiji, na kojem je predstavljeno istraživanje iz više gradova u unutrašnosti Srbije, u kome je navedeno da je u periodu od 2015. do 2017. alternativne mere ne prelaze deset odsto od upunog broja izrečenih kazni.

On je istakao da su zatvori u Srbiji prenatrpani jer je u njima daleko više osuđenih od predviđenog broja, pa se o ispunjenju svrhe kažnjavanja koja treba da se postigne, teško i pričati, na šta ukazuje veliki broj povratnika.

Govoreći o važnosti da se zatvorske kazne, gde je to predviđeno sadašnjim propisima, zamene alternativnim naglasio je da bi to omogućilo da osuđeni ostane u kući, školuje se, radi, umesto da se nađe u pretrpanom zatvoru i eventualno izložen kriminalnom uticaju.

Navodeći primere iz prakse, on je rekao da su u Švedskoj sedmadesetih godina prošlog veka odlučili da pooštravnjem kaznene politike probaju da smanje stopu kriminaliteta, no pokazalo se da je ona ostala ista, pa su promenili pristup problemu.

„Sve ukazuje da nije rešenje zatvoriti nekog, baciti ključ i zaboraviti na njega“, istakao je Kovačavić.

Kako je rekao, umesto toga, u Švedskoj su krenuli na „uzroke“ kriminala i rad sa pojedincima, pa su, ako je počinilac zavisnik od droge ili kriminala, radili na tome da se leče, ili da se počiniocu obezbedi posao ukoliko je egzistencijalna ugroženost dovela do krivičnog dela.

„Tako su u Švedskoj prvo izgradili nove zatvore a sada su došli u situaciju da izdaju neke od njih“, rekao je Kovačević.