Mladi kuvari iz Beograda osvajaju medalje, ali neguju i humanitarni rad

Vesti 10. feb 201915:12 > 15:16
ANADOLIJA/Miloš Miškov

Klub mladih kuvara "Junior Chef Club" iz Beograda okuplja mlade kulinare do 25 godina, predstavlja Srbiju na svetskim takmičenjima i osvaja medalje, a ono što ih izdvaja od drugih klubova je njihov humanitarni rad.

„Junior Chef Club“ je organizacija osnovana 2012. godine u Beogradu, a njen član Aleksandar Tomić u razgovoru za agenciju Anadolija rekao je da je taj klub osnovan po ugledu na ostale zemlje sveta u kojima takvi klubovi postoje.

„Kao i svuda u svetu gde postoje juniori, tako smo i mi došli na ideju da napravimo Junior Chef Club. To je neka granica do 25 godina, kao i u svetu. Junior klub je osnovan 2012. godine i ima jedan lep kontinuitet gde smo bili na svim svetskim takmičenjima, a i regionalnim“, naveo je Tomić.

Ipak, ono što ih izdvaja u odnosu na takve klubove u svetu jeste humanost. Kako je Tomić pojasnio, oni organizuju tri humanitarne akcije godišnje – Božićni, potom Uskršnji ručak, kao i ručak povodom Svetskog dana kuvara.

ANADOLIJA/Miloš Miškov

„Većinom se bavimo decom koja imaju specijalne potrebe i decom bez roditeljskog staranja gde mi za njih organizujemo hranu koju pravimo i tako neke paketiće, poklone i tome slično“, kazao je Tomić.

Nedavno su za Božić pravili ručak za decu ometenu u razvoju.

„Sada nam predstoji za Uskrs gde ćemo isto organizovati humanitarnu akciju i kuvati za decu bez roditeljskog staranja“, izjavio je Tomić.

Aleksandar Tomić je, osim što je aktivan član Kluba i šef kuhinja u dva restorana u glavnom gradu Srbije, što pokazuje i koliko članstvo u Klubu pomaže u kasnijem nalaženju posla.

„Ako su aktivni, puno im znači. Mogu da obiđu dosta zemalja sa nama, da vide nove kulture i kako drugi ljudi kuvaju, da svoja znanja unaprede, da uz nas uče, što je jako bitno. Na takmičenjima se vidi svašta nešto, ali biti dobar kuvar ne znači biti dobar takmičar, jer se kuvar formira u kuhinji“, rekao je Tomić.

Da su članovi „Junior Chef Cluba“ izuzetak, te da im dobro ide i kuvanje u praksi, ali i da imaju dobre plasmane na takmičenjima, svedoči i to da su u novembru prošle godine osvojili srebrnu medalju na najvećem svetskom kulinarskom takmičenju održanom u Luksemburgu, u konkurenciji od 78 zemalja.

Kao jedini ekipni predstavnik iz Srbije, u kategoriji regionalnih timova, juniorsku selekciju Srbije činili su Jovan Mijušković, Aleksandra Sarić, Filip Kovačević, Ivan Čimburović, Tijana Pešić, a njima su asistirali i Jovan Tomović, Uroš Bolić, Marko Komadina i Aleksa Sušić.

ANADOLIJA/Miloš Miškov

Ivan Čimburović, koji je u jednom beogradskom restoranu zadužen za dezerte, objasnio je kako su tekle pripreme i sa kojim jelima se taj tim predstavio na takmičenju.

„Takmičenje se sastojalo iz pet kategorija: svečani plato, riblji plato, finger food, restoranski dezerti i petit four. Ja sam se takmičio u restoranskim dezertima, pravili smo četiri dezerta, od toga su dva bila voćna, a dva čokoladna“, kazao je Ćimburović.

Nakon srebrne medalje, mladi kuvari će uskoro početi nove pripreme za sledeće takmičenje.

„Pripremamo se za sledeće takmičenje koje je 2020. godine u Nemačkoj. To je Olimpijada, a pripreme bi trebalo da krenu već od avgusta“, zaključio je Čimburović.