Mihajlović: Poslanik sa vešalima na protestu – to vređa sve građane

Vesti 10. feb. 201911:22 > 12:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović, ocenila je danas da ponovno pojavljivanje vešala na protestima u Beogradu pokazuje neodgovornost predstavnika opozicije i njihov odnos prema građanima, saopštila je njena služba za informisanje.

POVEZANE VESTI

 „Kad se posle svih osuda u javnosti, jedan opozicioni poslanik, dakle izabrani predstavnik građana u Skupštini, ponovo na protestu pojavi sa vešalima, to nije više samo pitanje nedostatka politike opozicije, takav čin vređa sve građane koji znaju šta taj simbol predstavlja i koji se tome protive, bez obzira koju političku opciju podržavali“, navedeno je u saopštenju.

Antić: Za SzS vešanje prihvatljiva i poželjna politička akcija

Visoki funkcioner Aleksandar Antić kazao je da nošenje vešala kroz centar Beograda za lidere Saveza za Srbiju (SzS) „nije nikakav incident, već deo njihovog političkog programa“.

Antić je rekao da ponovno pojavljivanje vešala na protestima ne nailazi na osudu lidera SzS i da to vodi „zaključku da je za njih ulično vešanje prihvatljiva i poželjna politička akcija“.

„Lideri Saveza za Srbiju potvrdili su da nošenje vešala kroz centar Beograda za njih nije nikakav incident, niti grubo gaženje po uspomeni na žrtve nacističkog terora nad Beogradjanima, već deo njihovog političkog programa“, navodi se u pisanoj izjavi Antića.

On je kazao da je „za ogromnu većinu gradjana Beograda i Srbije ovo nedopustivo vredjanje poštovanja prema žrtvama nacističkog terora“ i da to predstavlja „gaženje sećanja na rodoljube koji su svoj život ugradili u slobodu svog grada i zemlje“.

Antić je rekao da „pristalice SzS razmisle da li žele da se poistovećuju sa nacistima i njihovim saradnicima“ i da „ovaj simbol stradanja naših rodoljuba ne sme da bude zloupotrebljen, jer sa terorom nacista niko pristojan ne sme da se igra“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je povodom ponovnog pojavljivanja improvizovanih vešala na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu da se time šalje „veoma štetna poruka građanima“, i izrazio očekivanje da će nadležni državni organi s tim u vezi postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Stefanović je za Radio televiziju Srbije rekao da mu je „potpuno neverovatno da su lideri Saveza za Srbiju izabrali vešala koja su postala ključni deo njihovog političkog programa“.

Iako su organizatori večerašnjeg protesta pozvali učesnike da ne nose improvizovana vešala kao prošle subote, njih je ipak nosio poslanik Dveri Srđan Nogo na začelju kolone demonstranata, koji je agenciji Beta rekao da je poneo vešala „u znak podrške uhapšenom maloletnom mladiću i kao izazov vlastima“.