Pušten iz pritvora penzioner koji je nosio vešala na protestu u Kragujevcu

Vesti 10. feb 201910:02 > 14:01
N1

Penzioner Slobodan Stefanović koji je priveden sinoć posle protesta, na kome je nosio maketu vešala od stiropora sa natpisom o teškom položaju penzinera, došao je jutros kući posle noći provedene u bolnici zbog hipertenzije.

Stefanovićev sin Nikola rekao je agenciji Beta da je njegov 66-godišnji otac sinoć bio priveden u policiju, a pošto mu je pozlilo zbog visokog krvnog pritiska prevezen je u bolnicu gde je zadržan po nalogu lekara, kao i da se danas otac oseća dobro.

Nikola Stefanović kaže da sinoć do 21 sat nije ni znao gde mu je otac, sve dok mu jedan drugar nije javio da je video crvena civilna kola u blizini policijske stanice odakle iznose maketu od stiropora, pa je pretpostavio šta se dogodilo.

On je rekao i da njegovom ocu nije bilo omogućeno da se telefonom javi svojoj porodici.

Nikola Stefanović kaže da prema njegovom nezvaničnom saznanju „ni policija nije znala razlog za privođenje Slobodana, već da je dobijeno naređenje navodno od istražnog sudije“.

On dodaje da je navodno Slobodan trebalo da odmah posle uzimanja izjave bude pušten, ali se to nije dogodilo jer je stigao novi nalog da bude zadržan i dalje.

Na sinoćnom protestu u Kragujevcu „Jedan od million“ penzioner Slobodan Stefanović je nosio maketu vešala sa lutkom penzionera od stiropora na kojoj je napisao „Opljačkani penzioner. Vučiću, vrći penziju ili se besim“.

Privođenje penzionera oštro su osudili u Gradskom odboru Narodne stranke i Demokratske stranke (DS) u Kragujevcu.

Narodna stranka je istakla da „niko nije ni pomislio da je njegov potez poziv na nasilje“ i upitala Vučića „zašto se plaši makete koja simbolički prikazuje položaj penzionera od kojih većina živi na ivici egzistencije“.

DS je zatražila da policije saopšti zašto je uopšte privela jednog od učesnika protesta i istakla da ne pristaje na atmosferu zastrašivanja.

„Ne možemo da žmurimo na činjenicu da se naši najstariji sugrađani dovode u opasnost, ne bi li poslužili kao primer kako se vlast u Srbiji danas ophodi prema slobodno mislećim ljudima“, saopštila je kragujevačka DS povodom privođenja Stefanovića.

Maloletnik koji je prethodno priveden zbog toga što je na protestu prošle subote u Beogradu nosio maketu vešala, pre dva dana je pušten na slobodu.