LGBT osobe trpe više porodičnog i partnerskog nasilja

Tanjug/Sava Radovanović

U Srbiji je opao broj prijavljenih slučajeva nasilja nad LGBT osobama, ali se ta zajednica i dalje ne oseća sigurno. Podaci kojima raspolaže MUP Srbije govore da je u porastu nasilje u porodici, i da država mora da posveti veću pažnju tom problemu.

Kako je navedeno u godišnjem izveštaju Gej strejt alijanse za 2014. godinu, broj slučajeva fizičkih napada, pokušaja napada i pretnji nasiljem je opao, dok je nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema pripadnicima LGBT zajednice u porastu.

„Što se glavnih zaključaka izveštaja tiče, 2014. u Srbiji je generalno bila dinamična i značajna za položaj LGBT osoba i status njihovih ljudskih prava u kojoj su zabeleženi određeni pomaci u ovoj oblasti“, navela je izvršna direktorka GSA Mirjana Bogdanović u Skupštini Srbije.

Kako je objasnila, među pomacima je uspešno održavanje prošlogodišnje Parade ponosa, kao i poboljšanje odnosa političkih faktora i državnih institucija prema LGBT pitanju.

Srbija želi punu integraciju manjinskih grupa

Tanjug/Sava Radovanović

Uvodnu reč za godišnji izveštaj Gej strejt alijanse pisala je ministarka zadužena za Evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je cilj Srbije puna integracija svih manjinskih grupa u društvo.

„Onaj ko ne podržava različitost, može to da čini sve dok ne ugrožava pravo i slobodu drugoga“, kazala je Joksimovićeva.

Ona je ocenila da je održavanje Parade ponosa prošle godine manifestna demonstracija želje Srbije da stvarno napreduje.

Niko ne sme da se oseća nebezbedno

Tanjug/Sava Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija tu da zaštiti svakoga ko je na bilo koji način ugrožen, što dokazuje i pružanje uslova za mirno održavanje Parade ponosa.

On je kazao da je tokom prošle godine policiji prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na LGBT osove, zbog čega je 11 osoba procesuirano. Kako je dodao, bilo je i 66 pretnji na društvenim mrežama zbog čega je podneto 45 krivičnih prijava.

„Niko ne sme da se oseća nebezbedno. Srbija ne sme biti plodno tlo za širenje mržnje po bilo kom osnovu“, naveo je ministar.

Opširnije u prilogu Nikole Radišića: