Protest kombi prevoznika, vožnja do zgrade Vlade Srbije

Vesti 09. feb. 201913:14 > 18:32
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje kombi prevoz putnika organizovalo je još jedan protestni skup i vožnju prema Vladi Srbije, zato što im, kako kažu, izmene zakona, donete bez dijaloga, ugrožavaju posao, ali i egzistenciju. Dodaju da nemaju drugu državu i da zato ona mora da obrati pažnju na njih.

Oko stotinak kombi prevoznika okupilo se ispred Vlade Srbije kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Kako kažu, sporan je deo po kojem prevoznici mogu da se bave tom delatnošću samo ako imaju vozilo koje je mlađe od pet godina, koje ima električni tahograf i ukoliko prevoznika ima dozvolu za D1 vozačku kategoriju.

POVEZANE VESTI:

Osim dodatnog troška, najveći problem predstavlja polaganje za D1 kategoriju, koje u proseku traje i do dve godine.

Iz Udruženja kombi prevoz putnika tvrde da većina od hiljadu preduzetnika koji se ovim poslom bave, te uslove ne mogu da ispune i smatraju da nisu ispunjeni ni osnovni uslovi za primenu zakona. Predstavnici udruženja tvrde da nije bilo javne rasprave o izmenama zakona i da nisu učestvovali u izradi dopuna tog akta.

Zbog toga traže sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministarkom saobraćaja Zoran Mihajlović.

Predstavnik Udruženja kombi prevoz putnika Ilija Džikić poručuje da će kombi prevoznici, koji ne mogu da se prilagode novim uslovima, morati da nastave da prevoze putnike po starim pravilima.

Izvor : N1

„Imamo informaciju da se do sada niko nije registrovao po novom zakonu. Zašto? Zato što nikome ne odgovara. Moraju da sednu sa nama za sto i da pričaju. Sve dok ne dobiju želju da pričaju sa nama, mi ćemo protestovati. Nećemo odustati od našeg cilja i vozićemo i dalje, po starom zakonu, jer država nije ispunila norme ni po novom zakonu da neko može da se registruje. Znači, vozimo dalje, idemo dalje, sve dok neko ne dobije želju da sedne sa nama za sto i da priča“, kazao je on.

Jedan od učesnika protesta bio je i kombi prevoznik Nenad Mađar.

„Ovde ima preko sto kombija, u proseku je sedam, osam hiljada po kombiju. Po ovom novom zakonu, svaki ovaj kombi može da bude samo kokošinjac, ne može da se vozi. Je l’ biste vi ovim kombijem vozili samo porodicu, je l’ bi ga imali samo za sopstvene svrhe? Nema potrebe za tim. Niko nema potrebe za tim. Znači, naši kapitali su mrtvi, uložili smo neke pare, ljudi imaju po dva, tri kombija, to je dvadeset, trideset hiljada evra. Kome da ga prodamo? Gde ćemo ga“, upitao je on.

Sa druge strane, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručuju da su izmene zakona urađene u skladu sa evropskim pravilima i praksom, te da se istovremeno štite interesi, kako putnika, tako i onih prevoznika koji rade u skladu sa zakonom.