Pravnici o pritvoru maloletnika zbog vešala: Mera nelogična i neopravdana

Vesti 08. feb 201919:40 > 19:57
N1

Zahtevi građana koji svake nedelje u sve većem broju šetaju ulicama tražeći promenu sistema, pali su u drugi plan nakon što je u koloni šetača uočen jedan detalj - vešala. Za vlast su postala simbol nasilničke opozicije. A onda su, za samo dva dana, otkriveni navodni počinioci.

Zbog toga što je nosio rekvizit vešala, sličan onima koji se mogu videti na protestima i u drugim evropskim prestonicama, jedan maloletnik završio je u zatvoru. Pušten je večeras, nakon pritvora od gotovo pet dana. Iz straha za sigurnost sina njegova majka Sanja prethodno je odlučila da se obrati direktno predsedniku.

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću:

„Nažalost, moj Nikola je danas zatvoren u ćeliji beogradskog Centralnog zatvora. On je najmlađi politički zatvorenik u Srbiji. Moj otac i ja se vodimo kao sigurni glasovi Vaše stranke. Redovno nas obaveštavaju o aktivnostima i šalju vozilo da nas vode na glasanje. Ne morate to više da radite. Naše glasove više nemate“.

Ubrzo nakon što je objavljena informacija da su nadležni u potrazi za licima koja su nosila vešala, narodni poslanik Dveri, Srđan Nogo, preuzeo je odgovornost. To nije bilo dovoljno da se postupak protiv maloletnika obustavi.

„Ja sam lice koje je donelo vešala na protest, ja sam nosio vešala. Ovo je očigledno pravno nasilje, vrlo dobro znaju da nema krivičnog dela, da nikada neće biti podignuta optužnica u ovom slučaju, već vlast želi da demonstrira i drži u ovom trenutku u zgradi iza nas dvojicu političkih pritvorenika. Od toga, jedan je maloletnik koji nema još 18 godina, koji je najmlađi verovatno politički zatvorenik u Evropi“, kaže Srđan Nogo, narodni poslanik Dveri.

Zašto se tužilaštvo oglušilo na priznanje Noga? Jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Branislav Trifunović kaže, to je samo još jedan od primera kako se vlast nepravedno odnosi prema svojim građanima i da je situacija takva da se ovo svakome može dogoditi.

„To je samo jedno izvrtanje istine, panika koja se dešava među redovima vladajuće stranke i ljudi koji rade za njih. Očigledno da mnogi u tom Tužilaštvu i toj policiji rade pod pritiskom, optužuju neku decu. Čini mi se da oni sad nekako podižu lestvicu i da ta borba njihova i ta borba za vlast postaje mnogo ozbiljnija i mnogo tužnija, a pitanje je samo koliko ćemo mi kao narod to da trpimo. Mislim da ovo više nije pitanje lepog vaspitanja“, rekao je Branislav Trifunović.

Za delo koje mu se stavlja na teret, maloletnik ne može da bude osuđen ni na kaznu maloletničkog nadzora, pa je nelogično, ali i neopravdano da mu se mera koja mu se izriče u toku trajanja postupka izrekne i da bude teža od eventualne sankcije, objašnjava Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„Zbog toga se čini da je ovo prosto pre bilo i malo možda posledica javnog, koji je u prethodnim danima ali i duže vreme usmeren na pravosudne organe i zato što su bili kritikovani što nisu izricali odnosno utvrđivali pritvor nakon brojnih policijskih akcija i tako dalje“, kaže Vladica Ilić, naučni istraživač Beogradskog centra za ljudska prava.

Predstavnici opozicionih stranaka osudili su hapšenje i zadržavanje maloletnika. Organizatori protesta Jedan o pet miliona najavili su podršku za mladića i njegovu majku.