Grade se stanovi za bezbednjake, mogu li i ostali da računaju na te povlastice

Vesti 08. feb 201917:53 > 18:17
N1

Stanovi za pripadnike službi bezbednosti. Dugo očekivani projekat, danas je, tokom kampanje Budućnost Srbije, započet u Nišu i Vranju - istovremenim polaganjem kamena temeljaca. Ostaju pitanja - kada će stanovi biti završeni, ali i da li na slične povlastice u budućnosti mogu da računaju i drugi državni službenici.

Trenutak dolaska predsednika premijerka je čekala i uživo pratila dolazak Aleksandra Vučića u Vranje. Niški kamen temeljac za stanove službi bezbednosti, pričekao je da počne izlivanje sličnog u Vranju.

I tako simbolično i veselo drugog dana kampanje Budućnost Srbije najavi uz prisustvo investitora iz Turske dugo najavljivani projekat.

„Počinjemo izgradnju jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti“, poručio je predsednik Srbije.

U početku u Vranju 384 stana. Cena 400 evra po kvadratu.

„Uz dobru, vrlo dobru gradnju, gde je Emrulah. Emrulah, prevedi mu odmah, tu ne sme da se desi da nešto omane, tu mora da bude odlična gradnja. Sad mi reci šta je Emrulah rekao. Biće sve kako smo obećali, čak i pre vremena. Kaže Emrulah biće i pre vremena završeno. A znam ja našeg brata Turčina, vredan radnik“, rekao je Vučić.

Oko 125 kilometara severnije, u Nišu, isti posao. Premijerka je pokrenula mašine za postavljanje kamena temeljca za niške pripadnike službi bezbednosti.

POVEZANE VESTI:

„Danas, videli ste, predsednik u Vranju, ja ovde u Nišu ali na istom zadatku“, kaže premijerka Ana Brnabić.

U Nišu planirana izgradnja dve hiljade i četiri stotine stanova. 

„Zato što smo pitali snage bezbednosti gde su stanovi najpotrebniji. I ovo su bili gradovi gde su stanovi bili najpotrebniji“, dodala je premijerka.

Ali, kada će biti završeni. Prvobitno nagovešteni rokovi, da bi više od osam hiljada stanova moglo da bude na raspolaganju do 2020. godine, gotovio je izvesno – kažu stručnjaci, neće biti ispunjeni. 

Jedan broj moguće je brzo izgraditi. Za drugi kontigent projekti su, kaže Goran Rodić, pri kraju, ali postoje i potencijalne kočnice.

„Mora da se naprave realne cene izvođenja radova. Vrlo je opasno ako se ide sa nekim minimalnim cenama, kad se zna uanapred da neće te cene biti dovoljne da se završi posao To znači da izvođač radova krene sa niskim cenama samo da bi dobio posao i u jednoj fazi prekine sa radovima sa obrazloženjem da ne može za te pare da završi“, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Najavljeno je da će, zavisno od lokacije, koštati do 500 evra. To je, građevinci kažu, moguće jedino ako se od svih troškova koji ulaze u gradnju neki otpišu, odnosno ako se oni prevale na lokalne ili državni budžet, ili padnu na teret investitora.

A znaju se i prioriteti – policija, vojska i službe bezbednosti

„Ali kad se njima udvaramo to znači da nešto sa našom sigurnošću nije u redu. I ne znam zašto bi se samo njima udvarali. Volela bih mnogo više da se udvaramo i profesorima u gimnaziji ili na primer medicinskim sestrama“, smatra glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće.

Što se ne dešava, iako su se sa zahtevima za iste ustupke javili i prosvetari i zdravstveni radnici.

„I to potpuno ima smisla, dakle, ako su jedni, zašto onda ne bi i drugi, treći, peti…I u stvari pokazuje da ni zdravstveni radnici niti prosvetari niti bilo koji drugi osim zaposlenih u službama bezbednosti da nisu dovoljno značajni i važni za držvavu“, kaže Danilo Ćurčić iz A 11 – inicijative za ekonomska i socijalna prava.