Protest kombi prevoznika u subotu, traže sastanak s Brnabić i Mihajlović

Vesti 08. feb. 201914:14 > 17:40
Podeli:
Izvor: N1

Kombi prevoznici putnika održaće u subotu u podne protest u Beogradu. Protestna vožnja kretaće se od Novog Beograda kod Arene, preko Brankovog mosta do zgrade Vlade Srbije. Kombi prevoznici će potom voziti do Slavije, pa Ulicom kralja Milana nazad na Brankov most i Novi Beograd.

Nezadovoljni su izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, po kojem mogu da posluju samo ukoliko imaju vozila mlađa od pet godina sa digitalnim tahografom i vozačku kategoriju D1. Iz Udruženja kombi prevoz putnika tvrde da većina od 1.000 preduzetnika te uslove ne mogu ispuniti.

Zato će od predsednice vlade Ane Brnabić i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović zatražiti sastanak. Tvrde da nije bilo javne rasprave o izmenama Zakona i da nisu učestvovali u izradi dopuna tog akta.

„Zbog nesluha u Ministarstvu saobraćaja i nevolje da sednu za sto sa nama i pričaju, mi ćemo organizovati proteste sve dok neko ne dobije želju da sedne i popriča sa nama. Ne mora po našem da bude, ali da se čuje naša reč, da uredimo sistem da svima bude dobro“ rekao je Ilija Džikić iz Udruženja kombi prevoz putnika Srbije.

U udruženju tvrde da pomoćnik ministarke Mihajlović, Saša Stojanović, nema sluha za kombi prevoznike i da zastupa isključivo autobuse i taksiste.

„Nismo mi protiv autobusa i oni treba da rade, ali da li ako autobuska kompanija ima lošu politiku, da li mi treba da budemo krivi zbog te njihove kadrovske, ekonomske ili kakve već politike preduzeća“ upitao je Džikić.

U udruženju kažu da će kombi prevoznici koji ne mogu da se prilagode novim uslovima nastaviti da voze putnike po starom.

Ministarstvo: Uslovi za kombi prevoz u Srbiji po propisima koji važe i u EU

Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prevoz putnika u Srbiji uređen je u skladu s propisima i najboljom praksom Evropske unije, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom, navodi Ministarstvo građevinaratsva, saobraćaja i infrastrukture.

Povodom najavljenog protesta i zahteva kombi prevoznika za izmene Zakona o prevozu putnika, Ministarstvo navodi da zastupa stav koji je prihvaćen u EU, da se putničkim vozilom ne može obavljati javni prevoz putnika, ni međunarodni, ni unutrašnji.

„Po propisima EU, međugradski i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima i uz posedovanje registrovanog reda vožnje i međunarodne dozvole u međunarodnom prevozu, a u unutrašnjem međugradskom prevozu i registrovan i usaglašen red vožnje. Podsećamo da obavljanje vanlinijskog prevoza putnika putničkim automobilom, sa osam ili devet sedišta, nije dozvoljen još od 2011. godine, i ti uslovi nisu promenjeni ni posle donošenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaja 2015, kao ni kasnijim izmenama ovog zakona“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, Ministarstvo je prošlogodišnjim izmenama zakona, prvi put nakon 2011, stvorilo zakonsku mogućnost da se putničkim vozilima sa 7+1 i 8+1 sedišta takođe može vršiti prevoz putnika, ali kroz pružanje usluge „limo servisa“, pod posebno propisanim uslovima.

„Ovim izmenama htelo se stati na put rasprostranjenoj praksi da se, pod prividom registracije „limo servisa“, koja je ranije bila regulisana Zakonom o turizmu, vrši nelegalni prevoz putnika putničkim vozilima.S obzirom na to da je usluga „limo servisa“ zakonski adekvatno uređena poslednjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge „limo servisa“, zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike i mesto na tržištu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.