FoNet obeležio 25 godina postojanja

Vesti 08. feb 201900:20 > 00:38
FoNet/Ognjen Stevanović

Novinska agencija FoNet obeležila je svečano 25 godina postojanja, a direktor i glavni urednik Zoran Sekulić poručio je da će agencija i dalje raditi u interesu javnosti i građana, a ne za političke i finansijske centre moći.

Sekulić je istakao da će, kao i u proteklih 25 godina, biti tako, ili FoNeta neće biti. On je rekao da dve i po decenije FoNeta ne može ni da se prepriča, ni da se opiše, jer je ono što se dešavalo u tih 25 godina dovoljno za prosečan životni vek.

Živimo u vremenu u kojem, kad govorimo o medijskoj sceni, treba biti jasan i određen, naglasio je Sekulić, podsećajući da su on i suosnivač FoNeta Nebojša Magdeski 1994. godine hazarderski ušli u poduhvat osnivanja agencije, „praktično ni iz čega i ni sa kim“.

Sa nama je bila mala grupa ljudi koja je radila u poluilegali i praktično volonterski, rekao je Sekulić, odajući priznanje svima koji su prošli kroz FoNet.

„Napravili smo FoNet da bismo sačuvali obraz, ali smo devedesetih jedva sačuvali žive glave. Nada koju smo imali posle 2000. godine ubrzo se pretvorila u iluziju, a iluzija u poslednjih par godina u olovna vremena, bar kad su u pitanju novinarastvo i mediji“, rekao je Sekulić.

On je konstatovao da u proteklih nekoliko godina, usled stalnog pogoršanja stanja u oblasti slobode izražavanja i medija, FoNet radi u dodatno otežanim uslovima, ali ne odstupa od nezavisne, profesionalne i odgvorne uređivačke politike.

Izražavamo podršku i solidarnost sa svim medijima i novinarima, organizacijama i javnim ličnostima, koji su zbog svog profesionalnog rada ili kritičkih stavova izloženi napadima, pretnjama, pritiscima, kampanjama ili diskreditaciji bilo koje vrste, naglasio je Sekulić.

On je poručio da FoNet podržava dijalog o svim problemima, ne samo medija i novinara, nego i društva u celini, i pridužuje se osudama govora mržnje na medijskoj i javnoj sceni, „odlučan da i ubuduće radi u interesu istinitog i poštenog informisanja građana“.

Izazovi sa kojima se suočavamo su i neravnopravni uslovi poslovanja, politička i finansijska ograničenja, očuvanje starih i postavljanje novih monopola, kao i nepoštovanje osnovnih etičkih i profesionalnih standarda i autorskih prava, ukazao je Sekulić.

On je upozorio da napokon treba da se striktno primeni medijsko zakonodavstvo i odluka Vlade Srbije o prestanku rada državne novinske agencije, kako bi se konačno stvorio ambijent za dalji razvoj privatnih agencija na tržišnim principima. Smatramo da je vlast obavezna da na delu pokaže političku volju da se stanje na medijskoj sceni popravi odmah, a ne za godinu ili dve, kao i da spreči da nova medijska regulativa označi retrogradnu reviziju dosadašnje refome u ovoj oblasti, rekao je Sekulić.

Direktor FoNeta je konstatovao da nema iluzije da će stvari da se promene preko noći, ali da će, zajedno sa svim zaposlenim u FoNetu i saradnicima, istrajati da prvi cilj bude interes javnosti.

Obeležavanju 25 godina postojanja FoNeta prisustvovali su, pored zaposlenih i prijatelja agencije, i kolege iz drugih medijskih kuća, kao i ličnosti iz javnog života i predstavnici diplomatskog kora.