Klačar o Vučićevom obilasku Srbije: Odgovor na nezadovoljstvo s protesta

Vesti 07. feb 201918:19 > 18:24
N1

U kakvoj je vezi kampanja "Za budućnost Srbije" sa eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima? I da li je predsednikovu iznenadnu šetnju izazvalo nezadovoljstvo građana, koji iz nedelje u nedelju šetaju u više od dvadeset srpskih gradova.

„Muškarci se svako jutro briju i svako jutro vide svoj lik u ogledalu. I tako prolaze godine, oni misle da je svako jutro taj lik isti. A kada se vratite, pa pogledate sliku od pre 4, 5 ili 7, 8 godina vi vidite da su se mnoge stvari promenile“.

Tako je Vučićev generalni sekretar Nikola Selaković objasnio odluku svog šefa da, kako kaže, obilazi „meki trbuh“ i delove Srbije u prošlosti zaboravljene i zapostavljene. Da li ta predsednikova kampanja ima prefiks „predizborna“ iz odgovora Nikole Selakovića nije do kraja jasno.

„Predsednik Vučić državu obilazi kad god može i uvek“, rekao je Selaković.

Novinarka: Znači ova kampanja nema nikakve sa izborima, je li planiran novac u budžetu?

Selaković: Ja to nisam rekao. Predsednik je taj koji donosi odluku.

PROČITAJTE I:

Da bi Vučić baš tokom obilaska brojnih okruga mogao da donese odluku o vanrednim izborima, nagovestio je i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević. 

Dok čekaju odluku o izborima, stranački funkcioneri kampanju pravdaju susretima sa građanima. Bojan Klačar iz CeSID-a, pak, nema sumnje da je ona odgovor na nezadovoljstvo sa protesta, kao i da to nije njena jedina funkcija.

„Ona vrlo lako može da preraste u izbornu kampanju, odnosno sve ove teme koje će SNS da komunicira mogu da se uliju u izbornu kampanju i da to zapravo bude jedna celina koja može da traje mesec, dva ili tri, a može da traje, imajući u vidu broj planiranih poseta, a može da traje i punih godinu dana do redovnog termina, ukoliko uopšte sačekamo redovne parlamentarne izbore“, smatra Bojan Klačar iz CeSID-a.

Novinare kampanja podseća na ranije pokušaje, najave i obećanja, poput obilaska svih školskih toaleta u Srbji ili prijema građana, iz vremena kada je Vučić bio u ulozi premijera.

N1

„Prosto bi bilo neozbiljno i da pomislimo da predsednik države koji ima toliko posla i treba da priča o Kosovu sad može u mesec dana da obiđe 29 mesta. To što smo gledali sa Đinđićem kada je hteo to da radi, Đinđić se praktično samo time bavio“, kaže urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović nije u stanju da se oduševljava ekonomskim uspesima ove vlasti i sporna joj je, kaže, i akcija, ali i ime koje je ponela.

„Pa kako posle sedam godina vi mi pričate o budućnosti i šta ćete da radite. Dajte mi objasnite šta je s ovim što ste do sad izobećavali, a niste uradili. I sad ja da kažem – jao pa dobro, to i to su uradili. Pa za to su bili plaćeni, zato su došli, zato su dobili poverenje građana“, kaže Biljana Stepanović.

I dok govore da predsednikova ideja nije ni malo originalna, sagovornici N1 podsećaju da ni opozicija, koja je u javnost izašla sa predlogom sporazuma sa narodom – nije originalna, te da i njeni potezi podsećaju na one iz vremena DOS-a.