Tači: Nema dijaloga ako nema garancija da će Srbija priznati Kosovo

Vesti 07. feb. 201917:08 > 17:42
Podeli:
Izvor: N1

"Crvena linija za Kosovo je da nema dijaloga ako nema garancija za priznanje od strane Srbije i otvaranja mogućnosti za članstvo Kosova u UN. Bez ove dve stvari, nema smisla voditi nikakav dijalog", poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru za albansku redakciju Glasa Amerike.

„Sada ćemo raditi na kreativnom rešenju gde će biti ispunjeni interesi obe strane i Kosova i Srbije, ali i strateškim interesima i investicijama Sjedinjenih Država, NATO-a i Evropske unije. I naravno, nema priznanja između dveju zemalja bez jasne definicije međudržavnih granica između Kosova i Srbije. Ranije sam naglasio i danas ponavljam da mislim da bi bilo logično uključiti Preševo, Medveđu i Bujanovac u teritoriju Republike Kosovo, bez povrede resursa Kosova: Gazivode, severa Mitrovice, Trepče i drugih područja“, rekao je Tači za Glas Amerike.  

Glas Amerike: Ima li Kosovo drugih crvenih linija, koje ne bi trebalo prelaziti? Na primer, da li su opštine na severu, opštine sa srpskom većinom, deo pregovora?  

Tači: Crvena linija za Kosovo je, pod jedan, da nema dijaloga ako nema garancija za priznanje od strane Srbije na kraju i otvaranja mogućnosti za članstvo Kosova u UN. Bez ove dve stvari, nema smisla voditi nikakav dijalog.  

Glas Amerike: A ako sporazum podrazumeva priznanje Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za pregovore za severnu granicu Kosova, za područja sa srpskom većinom?Je li to deo pregovora? 

Tači: Ne mogu da odgovorim na nešto što nije traženo, niti na ono što Srbija zapravo može da predstavi, ali mogu da potvrdim da niko nije stavio karte na sto. Ali, ono što mogu reći je da će sporazum biti postignut između dveju suverenih zemalja uz uzajamno priznavanje.  

Čitaku: Ponovo moram da slušam Dačića da Kosovo ne postoji, a plasiralo se u FIBA kup

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, Vljora Čitaku, rekla je da će na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo biti prinuđena da sluša ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića kako priča da država Kosovo ne postoji, iako je košarkaški klub Priština uspeo da se plasira u šesnaestinu finala  FIBA evropskog kupa.

„Dok se jedna od naših ekipa (Priština) kvalifikovala u šesnaestinu FIBA Euro kupa, mi ćemo ponovo na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po treći put u roku od četiri meseca slušati Dačića da Kosovo ne postoji“, napisala je Čitaku na tviteru.