Ivošević: Vučić je počeo da malo gleda razroko, protesti daju rezultate

Vesti 07. feb 201909:41 > 09:44
N1

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da protesti daju rezultat i da se to primećuje iz dana u dan, jer iz subote u subotu broj građana koji u njima učestvuje stalno raste, a i kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića se "primećuje da je već počeo da malo gleda razroko".

„Rekao je i da među demonstrantima ima pristojnih ljudi, a zatim je uputio kritiku ministru (prosvete Mladena) Šarčeviću kada je izjavio da svaki čovek zaslušuje poštovanje. Zatim je u još jednoj izjavi rekao da mu nije baš pravo kad vidi koliko je ljudi na ulicama“, rekao je Ivošević, za novi broj nedeljnika Vreme.

On je naveo i da njega „ova borba, na neki način, osvežava“. 

„To je dobro za moje mentalno zdravlje, ja imam pune 82 godine i još uvek idem na proteste i šetam. Osećam da sam još uvek čovek u punom potencijalu i ne mislim na kraj života dok ovo radim“, rekao je Ivošević. 

Govoreći o najavljenoj izmeni Krivičnog zakonika, on je rekao da nije posao Vučića da kaže da treba pooštriti kaznenu politiku i menjati Krivični zakonik, jer predsednik države time „ne može da se bavi“.

„To je posao sudske vlasti, koja ne donosi zakone, ali ih može inicirati. Zatim, to je posao Ministarstva pravde, koje izrađuje propise u oblasti pravosuđa, dostavlja to Vladi, koja piše nacrte zakona i predlaže Narodnoj skupštini donošenje tih zakona“, rekao je Ivošević. 

On je ocenio da „međutim, praksa pokazuje da je pisanje zakona prilično loše“, dodajući da su nekad zakone pisali najistaknutiji stručnjaci. 

„Na čelu svih radnih grupa bili su profesori prava. Mi danas donosimo zakone u improvizaciji“, istakao je Ivošević.