Objavljen Kodeks ponašanja i etike inspektora na sajtu ministarstva

Vesti 06. feb. 201923:15 > 23:18
Podeli:
Izvor: N1

Na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave objavljen je Kodeks ponašanja i etike inspektora kako bi se podstaklo preventivno postupanje inspektora i efikasnija primena zakona.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da kodeks propisuje da će inspektori promovisati prevenciju i savetovanje, umesto kažnjavanja, saopštilo je ministarstvo. 

„Cilj je da unapredimo ugled inspekcije, kao i da ojačamo poverenje privrednika i građana u inspektore“, rekao je Ružić.

Inspektor mora da razume i uvaži privrednika i da teži da pomogne poslovnom uspehu privrednih subjekata. Prema privrednicima i zaposlenima u firmama, inspektor mora da se odnosi profesionalno, sa dužnim poštovanjem, ljubazno, pristojno, obzirno, zainteresovano, angažovano i strpljivo, navodi se u Kodeksu.

„Propisana je i nulta tolerancija na korupciju“, rekao je ministar.

Inspektor ne sme da zloupotrebljava svoj položaj i da toleriše korupciju i dužan je da se bori protiv svakog njenog oblika. Kodeks ponašanja i etike inspektora usvojila je koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, a počeo je da se primenjuje od ove godine.