Bivšeg komandanta OVK Sulejmana Seljimija ispitao tužilac

Vesti 06. feb 201916:48 > 16:55
Facebook / Ramush Haradinaj

Bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa i bivšeg ambasadora Kosova u Albaniji, Sulejmana Seljimija ispitao je u Prištini tužilac Specijalnog tužilaštva za zločine OVK.

Njegov advokat Tom Gaši je objavio na Fesjbuku da je Seljimi oko dva sata odgovarao na pitanja tužilaca, da su pitanja bila uopštena kao i odgovori na njih. 

„On je ispitivan kao osumnjičeni, ne svedok, već kao osumnjičeni. Mi se nadamo da će tužilaštvo učiniti sve da ovo pitanje ne ostaje da visi i da će posle izvesnog vremena odlučiti šta će dalje preduzeti“, kazao je Gaši. 

Seljimi je uhapšen 24. maja 2013. godine, a Osnovni sud u Mitrovici osudio ga je na kaznu zatvora od sedam godina zbog krivičnog dela ratnog zločina prema civilnom stanovništvu. Posle izdržavanja više od dve trećine kazne, Seljimi je 25. januara ove godine uslovno oslobođen, dok je prošle nedelje postao savetnik premijera Kosova Ramuša Haradinaja. 

Pored Seljimija, pred Specijalnim tužilaštvom su do sada ispitivani komandanti operativnih zona Drenica i Lap, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa, dok su u Prištini ispitivani predsednik vojnog suda Sokolj Dobruna, Sabahudin Cena i neke druge osobe.

Specijalni sud je formiran izmenama i dopunama Ustava Kosova i posebnim zakonom i on će se baviti pretpostavljenim zločinima visokih oficira bivše OVK koji su bili predmet izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija, koji je kasnije postao zvaničan dokument Saveta Evrope.