Pismo povodom nastupa Brnabić: Pokušala da ponizi nastavnike, unizila samu sebe

Vesti 05. feb 201913:42 > 13:52
Tanjug/Dimitrije Goll

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu uputili su otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom medijskog nastupa premijerke Ane Brnabić na televiziji Pink, 3. februara 2019.

Brnabić je, po ugledu na svog ministra Mladena Šarčevića, pokušala da izvrši politički pritisak i ponizi nastavnike i saradnike Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali građanske proteste“, piše u otvorenom pismu.

Dodaje se da su „posebno za osudu njeni napadi i pokušaji nipodaštavanja naše uvažene koleginice Marije Bogdanović, profesorke emerite, bivše dekanice našeg Fakulteta i bivše rektorke Univerziteta u Beogradu“.

„Nažalost, kako to obično biva sa ovom vlašću, premijerka je manipulacijama, zamenom teza i već uobičajenim ignorisanjem postavljenih pitanja o ugroženosti demokratije u Srbiji, unizila samu sebe i potvrdila bojazan, koju smo još ranije izrazili u pismu podrške protestima, da u našem političkom sistemu prepoznajemo ‘brojne znake diktature’, da su građanima ‘ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode’ i da ‘progonima u tabloidima, pretnjama, pritvorima, sudskim procesima i nasiljem pokušavaju da se zastraše i ponize građani Srbije'“, navodi se.

POVEZANA VEST

Stanje svih državnih objekata, poput škola, fakulteta, bolnica, domova zdravlja, policijskih stanica i kasarni, predstavlja odraz u ogledalu države, koju zakoni obavezuju da brine o njihovom održavanju, ističe se u pismu.

„Nažalost, u mnogim takvim zgradama često nisu obezbeđeni ni osnovni uslovi za obavljanje odgovarajućih aktivnosti. Premijerkino pokretanje pitanja sanitarnih uslova na Filozofskom fakultetu u Beogradu samo je providan pokušaj odvraćanja pažnje od osnovnog društvenog problema Srbije danas – galopirajuće autokratije i gušenja građanskih sloboda“, piše u pismu.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu podsećaju u pismu na Ustav Republike Srbije, a pre svega na:

Član 1 – Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Član 2 – Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika. Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Član 46 – Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

„Na kraju, žalosno je da je aktuelnoj vlasti, po svemu sudeći, nepojmljivo da postoje građani koji postupaju u skladu sa svojom savešću. Nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali proteste će se i ubuduće revnosno odazvati svom pozivu odbrane javnog interesa kada god budu smatrali da je, kao što je to danas slučaj, on ugrožen“, zaključili su pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu u otvorenom pismu.