Rektorka o izjavi Šarčevića: Poštovati svakog člana univerzitetske zajednice

Vesti 05. feb 201912:57 > 13:04
N1

Rektorka BU Ivanka Popović izjavila je, povodom izjave ministra Mladena Šarčevića u Danu uživo, da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice, koju čine nastavno i naučno osoblje, studenti, saradnici i vannastavno osoblje mora uvek biti poštovana u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.

„Ustavom Republike Srbije svakom građaninu i građanki zajamčena je sloboda mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja, kao i upućivanja peticija. Ta prava pripadaju i članovima akademske zajednice, uz obavezu da unutar univerziteta deluju politički neutralno“, navela je Ivanka Popović u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

Podsetila je na to da Zakon o visokom obrazovanju definiše principe na kojima se zasniva delatnost visokog obrazovanja, a među kojima su: otvorenost prema javnosti i građanima, uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti nacionalne i evropske tradicije, i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda,

„Univerzitet u svom Kodeksu profesionalne etike podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice. Shodno tome, članovi akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije“, navela je Ivanka Popović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u Danu uživo je povodom podrške više od 600 ljudi iz akademske zajednice u Srbiji građanskim protestima izjavio da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta.

„Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena“, rekao je Šarčević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu se izjava Šarčevića učinila pogrešnom i da je uveren da „nije imao nameru da bilo koga uvredi“.