Miki Manojlović: Protest opozicije uzaludan, i sada će umetnici biti iskorišćeni

Vesti 02. feb 201909:21 > 09:21
Podeli:
Izvor: N1

Proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović izjavio je za Dojče vele da današnja opozicija nema program i da se ne bi ljutio ako bi Srbija priznala Kosovo.

„Ja ne bih bio ljut da Srbija prizna Kosovo. Mislim da sa svim greškama koje su pravljene u poslednjih 110 godina sa srpske strane prema Albancima i obratno, sa svim albanskim i srpskim slabostima, politika nasilja nikad ne dovodi ni do čega“, rekao je Manojlović za Dojče vele.

Ovo što se sad događa nije kraj, kazao je.

„To je neverending stori. Treba naći neko rešenje, ali ga trenutno nema na vidiku. Teško je to. Ne smemo da zaboravimo da je srpska država tamo stvorena. Mi plaćamo danak kada je u Balkanskim ratovima srpska vojska došla do Drača i radila tamo zločine, pa onda napadi Albanaca na srpsku vojsku krajem Prvog svetskog rata, itd, itd. Dakle imamo tu problem kokoške i jajeta. I onda nasilje Rankovića kasnije. Ništa se ne rešava nasiljem. I zato smo došli do ovoga gde smo sad“, dodao je.

Upitan o političkom angažmanu glumaca i umetnika generalno, Manojlović je rekao da oni jesu „politički umešani“. Prema njegovom mišljenju, današnja opozicija nema program i njen protest je uzaludan.

„Za politiku su potrebni mnogi darovi, a glumci, ako su inteligentni – a ima i takvih, ne mnogo, ali ih ima – su pre svega senzibilni. Oni vide kada se nešto događa. Međutim glumci, i ne samo glumci nego i umetnici, su i impulsivna bića, ali politički deluju nezrelo. Glumci su na početku prepoznatljivi i zato su svi bili iskorišćeni. Devedesete pa kasnije. Sve partije su iskoristile umetnike“, kaže Manojlović.

Kako je naveo, kada su Demokrate došle na vlast, donele su zakone koji su uništili pozorište. Oni su išli na tržišnu kulturu, a to ne ide u tako siromašnoj zemlji. Odnos prema kulturi odredio je njihov kasniji poraz. Demokrate ne vole kad čuju takvu kritiku, ali to je tako.

„Dakle umetnici se iskorišćavaju na početku. A tako će biti i sada. Ne želim ništa mnogo da kažem ali: opozicija sada, ona nema program. Tako da je njihov protest uzaludan. Oni protestuju zbog 31-ne stvari“, zaključio je.