Medić: Ne dozvoljavamo rušenje Topovskih šupa, tražimo dostojan memorijal

Vesti 01. feb 201920:52 > 21:20
N1

Predsednik Jevrejske opštine Beograda Danilo Medić rekao je u Danu uživo da ta zajednica ne dozvoljava rušenje objekata na zapuštenoj baraci Topovske šupe, već da insistira na formiranju memorijala koji bi, kako je rekao, bio "dostojan na tom mestu".

Da li će zapuštene barake Topovskih šupa, prvog logora za Jevreje i Rome u Srbiji, uskoro postati deo šoping centra „Delta planet“ koji je bi trebalo da bude izgrađen na Autokomandi u Beogradu? Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel izjavio je pre tri dana u programu N1 televizije da je takvu ideju, kako kaže, paradoksalno, podržao deo jevrejske zajednice u Srbiji, i napravio razdor koji rabin naziva „izdajom“.

Asiel navodi da je potpis poništio Savez jevrejskih opština Srbije i da je Zavod za zaštitu spomenika pozvao na sastanak, ali da se iz Delte i Grada niko nije odazvao. Rabin za potpisivanje spornog dogovora optužuje Danila Medića, predsednika Jevrejske opštine Beograda.

„Mene i Jevrejsku opštinu Beograd jedino interesuje da objekti koje su na obe parcele, i na onoj koju poseduje Delta, i na onoj gradskoj, ne budu porušeni“, kazao je Medić.

POVEZANE VESTI

On je naveo da je „prethodno rukovodstvo Jevrejske opštine potpisalo dokument u kojem je dozvolilo rušenje objekta koji se nalazi na Deltinoj parceli“.

„Jedinu dilemu koju su tada imali svi, i Savez jevrejskih opština, u kome je učestvovao i Isak Asiel i sadašnji zamenik saveza Aleksandar Gaon, je bio da li i zidić koji se izmešta treba da bude u okviru šoping mola ili da bude van toga“, naveo je u Danu uživo.

Kada su, kako je rekao, došli na poziciju na kojoj su danas, oni su to rešenje sprečili i zahtevali da se sačuva objekat koji se nalazi na Deltinoj parceli.

„Ali smo isto tako zahtevali i od Grada da ne može objekat koji se nalazi na potezu unutrašnjeg magistralnog prstena da se sruši. Znači, naš stav je, dok god smo u Jevrejskoj opštini Beograd, da oba objekta ne mogu da se sruše“, kazao je Medić.

On je dodao da su na sednici Komisije za Staro Sajmište „Isak Asiel i Rober Sabadoš izrazili puno razumevanje za rušenje tog jednog objekta koji se nalazi na gradskoj parceli“.

„Mi smo i to sprečili, tako da je jedino Jevrejska opština Beograd sprečila rušenje objekta i na Deltinoj i na gradskoj parceli, za razliku od Asiela i Sabadoša, kao i od potvrde romske zajednice, koja je dozvolila rušenje oba objekta“, rekao je gost N1.

On ipak, kaže, da oni fizički ne mogu da ne dozvole rušenje, jer nisu vlasnici parcela.

„Imate dva objekta koji su na dve parcele, čiji mi nismo vlasnici. Niti smo mi zakonodavac koji može to da ne dozvoli. Ali, ako nas pitate za mišljenje, mi ne dozvoljavamo“, kazao je Medić.