Simić: Usvajanjem statusa o Trepči 3.000 Srba sa severa ostaje bez primanja

Vesti 01. feb 201918:00 > 18:05
N1

Usvajanje statuta o Trepči, koje su za sutra najavile privremene vlasti u Prištini, još je jedna štetna mera, ocenio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je dodao da bi taj statut u praksi značio totalnu blokadu „Trepče sever“ u kojoj je zaposleno više od 3.000 Srba sa Kosova.

On je, nakon protesta u Kosovskoj Mitrovica, novinarima rekao da su Srbi očuvali „Trepču sever“ na prostoru opština Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica, te da bi usvajanje statuta značilo da će 3.000 porodica ostati bez primanja.

„Oko tri hiljade porodica ostaće bez primanja ukoliko se bude usvojio taj Statut i samim tim budu blokirali računi Trepče sever i onemogući normalan izvoz koncentrata olovne i cinkovne rude koje naši rudari vade na obodima koji se nalaze na administrativnom prelazu između centralne Srbije i KiM“, rekao je Simić.

Upozorio je da je to još jedan jednostrani potez Prištine koji može da ugrozi normalan život Srba u južnoj pokrajini, pre svega na severu.

Simić je naveo da su protiv statuta bili i radnici albanske nacionalnosti, zaposleni u Trepči jug i ocenio da to potvrđuje da je reč o još jednom političkom aktu koji nema ekonomskog uporišta.

Dodao je da je ovo još jedna mera s ciljem da se proteraju Srbi sa KiM, kao što je uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije.

Rekao je i da bi usvajanje statuta omogućilo konkretnu primenu zakona iz 2016. godine, kojim je pokušano da se vlasništvo nad Trepčom reši jednostranim potezima.

Taj zakon, naime, propisuje da 80 odsto Trepče pripada vladi u Prištini, ne uzimajući u obzir sredstva koja su drugi investitori uložili u podizanje kapaciteta tog kombinata u prethodnih nekoliko decenija.