Romčević: Hvala ministru, podstakao neodlučne profesore da se pridruže podršci

Vesti 01. feb 201908:29 > 08:31
N1

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Nebojša Romčević izjavio je u Novom danu da ministru prosvete Mladenu Šarčeviću duguje zahvalnost što je podstakao neodlučne profesore da se pridruže podršci protestima građana.

„Možda je i on zapravo želeo da podstakne proteste, a nije znao kako. Da je pozvao na proteste verovatno niko ne bi došao“, rekao je Romčević.

Umesto izjave da među potpisnicima „nema ozbiljnih imena“, pravi odgovor ministra prosvete, dodaje Romčević, je trebao da bude da svaki akademski građanin ima pravo na svoje političko mišljenje i da nije njegovo da procenjuje.

pročitajte još:

„To je bila provokacija par ekselans. Ministru zahvaljujem jer je zapravo prodrmao akademsku zajednicu i neodlučne učinio odlučnijima, što je možda i bio njegov cilj. Možda je čovek subverzivan, a da to i ne zna“, kaže Romčević.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da protest još uvek nije politički artikulisan govori da je on reakcija na neizdrživu situaciju, a ne želja da se neko domogne nečije fotelje.

„Narodu je prosto dosta ovog sistema, personalna promena nije cilj oovg što se događa. Ovaj sistem je postao anahron, narod je prerastao ovu vrstu dahijskog ponašanja. Svega toga nam je dosta. Želimo normalnu, civilizovanu zemlju u kojoj se ne plašimo, u kojoj ne moram da se osećam hrabrim da bi govorio ovo što govorim“, ocenio je profesor Romčević.

On dodaje da je glavna dimenzija protesta oslobađanje od straha, ali ističe da ga zabrinjava „mlaka reakcija Evrope“.

Romčević kaže da je uveren da Srbiji nije potrebno jedinstvo, kao što se često ističe, već da je neophodan pluralizam.

„Svake misli, svakog stava mora biti više od jednog. Mi ne možemo stajati svi iza jedne misli jer ne postoji jedna misao iza koje može stati ceo narod. Došli smo u situaciju da je sama Srbija ugrožena kao država – njen opstanak demografski, emotivni, duhovni…“, kaže on.

Zaključuje da to što su ljudi izašli na ulice predstavlja jednu vrstu katarze zbog višedecenijske nagomilane frustracije.