Pismo podrške protestima potpisalo 1.000 javnih ličnosti, zaposlenih, studenata

Vesti 29. jan 201916:12 > 16:46
Tanjug/Zoran Žestić

Brojne javne ličnosti iz sveta obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i medija, kao i studenti univerziteta u Srbiji pridružili su se podršci koju su nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu uputili građanima Srbije koji učestvuju u protestima.

Peticiju #105 od 5 miliona na sajtu www.peticije24.com do sada je potpisalo više od 970 javnih ličnosti i građana, među kojima i Dušan Teodorović, Janko Baljak, Mirjana Karanović, Kokan Mladenović, Anja Suša, Bojana Maljević, Danica Popović, Lila Radonjić, Srđan Dragojević, Radivoje Raša Andrić, Vera Dondur, Mrđan Bajić, Biljana Srbljanović i drugi.

POVEZANE VESTI

Potpisnici peticije pružili su podršku građanskim protestima koji se šire po Srbiji.

U peticiji se navodi da su, baveći se, kao naučnici, istraživanjem pojedinca i društva, u ponašanju aktuelne vlasti prepoznali „brojne znake diktature“:

– Građanima Srbije su ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija.

– Urušene su institucije i primena zakona, a opšti interesi podređeni ličnim i partijskim.

– Nepotrebno čestim vanrednim izborima i hiljadama skupštinskih amandmana obesmišljena su demokratska prava i parlamentarni sistem, a društvo gurnuto u političko nasilje.

– Progonima u tabloidima, pretnjama, pritvorima, sudskim procesima i nasiljem pokušavaju da se zastraše i ponize građani Srbije.

– Vlast odbija da odgovori na pitanja i zahteve građana, a njeni nosioci vređaju sve one koji se usude da postave pitanja i izraze drugačije mišljenje.

– Aktuelna vlast propagandom pokušava da prikrije činjenicu da je u poslednjih pet godina, kumulativno gledano, Srbija jedna od ekonomija sa najsporijim privrednim rastom u Evropi, a da su zarade niže još samo u Albaniji i Makedoniji.

– Vlast odustaje od evropskog puta i dobrosusedskih odnosa čime ponovo vodi zemlju u međunarodnu izolaciju.

Kao zaposleni u oblasti visokog obrazovanja posebno su se osvrnuli na „događanja u oblasti obrazovanja i nauke“:

– Nesankcionisanjem plagijata i lažnih diploma urušava se obrazovni sistem.

– Novim zakonskim rešenjima urušava se autonomija univerziteta čime se otvara mogućnost za njegovu političku kontrolu.

– Novi Nacrt zakona o nauci i istraživanjima preti da izbaci mlade naučnike s univerziteta i otvori vrata novom talasu odliva mozgova iz ove zemlje.

Navode i da „zajedno sa drugim građanima u protestima, dobro znamo da je moguća drugačija, bolja Srbija od ove koju aktuelna vlast sistemski razara“.