Ministarka: Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za natalitet i migracije

Vesti 29. jan 201916:22 > 16:28
N1

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je u Nišu da će za gradove i opštine u martu biti raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za pronatalitetnu politiku, za upravljanje migracijama i za pitanja aktivnog starenja, za šta će biti izdvojeno 650 miliona dinara.

„Prošle godine smo posebno stimulisali povećanje kapaciteta predškolskih ustanova. Ove godine moramo ići i na druge segmente posebno na usklađivanje rada i roditeljstva. Važno je da roditelj zna da mu je dete na sigurnom dok je na poslu“, rekla je Đukić Dejanović na sastanku sa predsednicima opština sa području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Ona je kazala da su demografski parametri posebno loši na jugoistoku Srbije i zato država najviše sredstava ulaže u taj deo zemlje.

„Opštine na području Nišavskog okruga dobile su do sada 50 miliona dinara, a da pri tome Niš nije aplicirao. Očkujemo da se to promeni i da se Niš prijavi za dodelu sredstava, što će značajno povećati iznos odobrenih sredstava za taj deo zemlje“, izjavila je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, „čini se“ da se novac namenjen demografiji vrlo korektno troši, ali ukoliko ima zloupotreba finansijske i druge institucije će postupiti po zakonu.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski izjavila je da se od svih opština na području tog okruga najbrže „prazne“, odnosno ostaju bez stanovnika opštine Svrljig i Gadžin Han.

„U Svrljigu se godišnje na 1.000 stanovnika rodi sedam beba, a umru 23 osobe. U Aleksincu se na 1.000 stanovnika rodi osam beba, a umre 18 ljudi“, kazala je Sotirovski.

Ona je rekla da će sa Đukić Dejanović razmotriti mogućnost da u Nišu bude otvoren Centar za demografska istraživanja kako bi demografski problemi tog dela zemlje, ali i čitave Srbije bili bolje sagledani.