Basara o protestima: Vidim zametak stvaranja kritičke javnosti

Vesti 29. jan 201909:52 > 09:54
N1

"Na protestima vidim zametak stvaranja kritičke javnosti, koja je skeptična prema vlasti i opoziciji. To do sada nije bio slučaj. Mislim da su ljudi uvideli da ne mogu politika i život zavisiti od dobrih namera i volje nekog pojedinca, već da moraju da bude stavljeni pod krontrolu institucija", kaže pisac Svetislav Basara.

„Tokom ovih protesta se čuje – pobedili smo strah. Mislim da Vučić ne može nikom da utera strah ako čovek već nije uplašen. Strah se može uterati samo ako je prethodno u vama. Mi smo društvo ogrezlo u strahu, otuda toliko nasilja“, dodao je Basara.

Basara smatra da nikada nije bilo autentične opozicije, koja će, kako kaže, promeniti sistem.

„Sistem koji proizvodi knjaževe Miloše i ostale knjaževe, moglo je uspeti da nije Đinđić streljan, ali vide da nemaju računa, lako je vladati laksanjem narodu, minimum ulaganja maksimum profita“.

Današnja opozicija mu se, kaže, čini smešnom, jer „sve skupa nemaju ni pet hiljada članova“.

„Vođa opozicije nema stranku mislim da je to lakrdijaški pristup. S druge strane, Vučić ima dobro organizovanu stranku, a ta dobro organizovana stranka služi za sprdačinu opozicji. Neki mediji jesu zatvoreni i to mora da se izbori. Protesti idu ispred RTS, Politike, glasila koja su javni servisi. Ali ne mogu da utiču na Pink, N1. Sloboda se ne dobija, mora da se izbori, i ne jednom za svagda već neprestano“.

Na pitanje zašto uvek mora da bude „vođe“, Basara kaže da su po sredi nerealna očekivanja – da jedan čovek reši sve probleme.

„Jedan čovek da je Supermen ne može da reši problem nekoliko miliona ljudi, to se i danas očekuje i onda se država pretvara u Zavod za zapošljavanje, socijalnu ustanovu, babarogu, Diznilend, ima mnogo oblika naša država, osim onog kako treba da izgleda. Treba da bude kao pošta – predate pismo i oni koji treba, odnesu ga tamo gde treba. Vlast na svim mestima teži da zagospodari svima“.

Govoreći o mitovima, Basara kaže da su mitovi gotovo stoprocentno oblikovali našu svest, odnosno – deformisali je.

„Vidovdan je nastao sredinom 19. veka, mit o Vidovdanu je u SPC unesen na samom kraju 19 veka. Ko je Sveti Vid, postoji neki svetac na Siciliji, kao katolički svetac nema šta da traži u pravoslavnom kalendaru. Sve je vezano za jedan datum za koji nema nikakvih činjenica, ne zna se kako je ušao u kalendar. Dan Kosovske bitke je bio praznik Sveti prorok Amos“.

Mnogi koji manipulišu Kosovom nikada tamo nisu ni bili, napominje Basara i dodaje da tek kada dobiju vlast obiđu kosovske Srbe. Smatra da za Kosovo nema dobrih rešenja.

„Vidite da je Kosovo glavni problem. Kosovski mit je proizveo tu nepromišljenu odluku da umesto da se posle ustanaka krene u stvaranje moderne države, onda je na četvrtini puta do stvaranja, država počela da traći svoje resurse da osveti boj koji se desio pre 400 godina. Narod koji Kosovo smatra svetom zemljom i drži u tako zapuštenom stanju, ja nisam znao šta da mislim, to je siromaštvo. Mitska mesta u mnogim narodima su održavana, a to je jedno zapušteno bilo“.

Nova knjiga Svetislava Basare „Atlas pseudomitologije“ biće predstavljena u sredu, u čitaonici Fonda književnosti Biblioteke grada Beograda.

N1

Od mitova o Vidovdanu kao datumu Kosovskog boja, preko pomračenja Sunca devedesetih, do mita o Slovenima na prostoru Balkana – o svemu tome piše Basara u svojoj novoj knjizi.

„Postoje mitovi koji su autentični, ključno za mit je da ne znamo autora, da dolazi iz drevnih vremena i da deluje kao simbol. Lažni mitovi su oni koji imaju autore, nastaju u određenom vremenu i za razliku od autentičnih deluju razorno. Čovek je mitsko biće, bez mitova čovek je nezamisliv. Što se tiče pomračenja Sunca, pamtim kad sam bio u osnovnoj školi, to je u Jugoslaviji bio nekakv festival, radostan događaj. Onda je prošlo puno vremena, pa sam se obreo u zemlji kao da je pala neutronska bomba, opustošeno sve, spuštene zavese, nisam mogao cigarete da kupim, u kafanu da sednem. To govori da su ovde delotvorni iskonski strahovi, a taj strah je nestao već u osvit istorije, to je prirodna pojava. Mi smo jedno društvo koje se iz nekih razloga vratilo u doba animizma i kojem vladaju te animističke sile“.