Radojičić: Učinićemo sve da uslovi u beogradskim školama budu bolji

Vesti 27. jan 201912:04 > 12:12
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će grad učiniti sve da uslovi u kojima rade škole u Beogradu budu što bolji, a da je na nastavnicima i profesorima da učenicima pruže što bolje obrazovanje.

Radojičić je u Trećoj beogradskoj gimnaziji bio domaćin školske slave Sveti Sava, a kazao je da su bitne osobine tog svetitelja mudrost i skromnost, za koje je ocenio da su vrline na koje bi svi trebalo da obraćamo pažnju.

„Sa pozicije gradonačelnika mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe da uslovi u kojima radite budu što bolji, a na vama je da im vi pružite što bolje obrazovanje“, rekao je Radojičić obraćajući se nastavnicima i poručio učenicima da niko ne može da im uzme mudrost, obrazovanje i svetosavsku skromnost za koju veruje da je najbitnija vrlina ma koliko se danas to zanemaruje.

Direktor Treće beogradske gimnazije Milenko Macura rekao je da je Sveti Sava bio veliki mirotvorac, koji je uveo pismenost, ali da se ona danas podiže na digitalni nivo.

„Već 16 decenija nastavljamo delo, misiju i viziju Svetog Save. Mi negujemo prošlost i tradiciju svojih bivših profesora i učenika“, rekao je Macura i dodao da je znanje danas glavno oružje kojim čovek može da se brani i osvaja. U obredu svećenja kolača učestvovali su Radojičić, Macura, ali i ministarka pravde Nela Kuburović, predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova i današnji dan je i školska slava.

U beogradskoj opštini Vračar, na mestu gde se veruje da su po nalogu Sinan-paše spaljene njegove mošti 1594. godine, podignut je hram posvećen Svetom Savi u znak zahvalnosti za sve što je uradio za svoj narod i crkvu.