Novi Sad i zvanično Omladinska prestonica Evrope, godina posvećena mladima

Vesti 26. jan 201921:28 > 21:41
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019. (OPENS2019) svečano je otvorena u novosadskoj Sinagogi, na multimedijalnoj priredbi koju je režirala rediteljka Sonja Petrović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju organizacijama koje će taj projekat sprovoditi u narednoj godini, da im želi da „proslave Novi Sad i Srbiju“. Vučić je rekao da će vlada nastaviti da podržava ovaj projekat, te da će učiniti sve da „još više pomogne“. 

„Gledaćemo da što više pomognemo. Napravićemo nove fasade, nove puteve, nove fabrike posle 35 godina, ali večeras sam ovde video novu energiju koju su ovde doneli svi ovi mladi. Toliko ste ispred nas da će i Srbija sa vama raditi“, rekao je Vučić. 

Poručio je mladima iz OPENS-a da će oni „naslediti ovu zemlju“. 

„Ništa ne može bez truda i rada. Budućnost leži na projektima, radu i suočavanju sa izazovima. Vi ste mladi, inovativni, kreativni, niko ne bi mogao ovakav spektakl otvaranja da napravi bolje od vas“, poručio je predsednik Srbije.

Gradonačelink Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je da titula nije poklonjena Novom Sadu, već je rezultat marljivog rada mladih, uz podršku institucija. 

„Ovo nam nije palo sa neba. Novi Sad će pokazati kako se ovo radi. Sve smo sami uradili i ovo je dokaz da se trud isplati“, kazao je Vučević. 

Izvor : Tanjug/Jaroslav Pap

On je kazao da je Omladinska prestonica „sistem za budućnost u kojoj će mladost i obrazovanje igrati najvažniju ulogu“.

Koordinator OPENS 2019 Vukašin Grozdanović rekao je da je taj projekat rezultat dugogodišnje borbe za učešće mladih u odlučivanju i društvenim kretanjima, te da je samo prošle godine kroz njegove programe prošlo 75.000 mladih.

„Cilj nam je da tokom 2019. godine kroz Novi Sad prođe pola miliona mladih“, ponovio je Grozdanović.

Omladinska prestonica Evrope je titula koju je Novi Sad osvojio 2016. godine, a u finansiranju programa ucestvuju EU, republičke, pokrajinske i lokalne vlasti.

Novi Sad je poneo i titulu Evropske prestonice kulture u 2021. godini.