Udruženje MEDEL traži uvid u proces protiv petoro članova DVT-a

Vesti 26. jan 201913:34 > 13:39
Podeli:
Izvor: N1

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL) uputilo je direktoru Agencije za borbu protiv korupcije pismo u kojem se traži da se predstavnicima tog udruženja omogući praćenje "svih faza postupka" protiv pet članova Državnog veća tužilaca protiv kojih su podnete krivične prijave zbog navodnog sukoba interesa.

Jedna nevladina organizacija iz Trstenika podnela je krivičnu prijavu protiv pet tužilaca, smatrajući da su ti tužioci, kao članovi Državnog veća tužilaca, učestvovanjem u disciplinskom postupku protiv svoje koleginice iz Paraćina, bili u sukobu interesa, jer su i oni i koleginica o čijoj sudbini su odlučivali – članovi istog strukovnog udruženja.

Odmah je reagovalo novoosnovano Udruženje sudija i tužilaca podnoseći protiv četvoro njih prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije. Traže odgovore na pitanja. „Da li su isti u konkretnom slučaju narušili poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, da li su bili dužni da pre odlučivanja konsultuju Agenciju za borbu protiv korupcije u vezi sa eventualnim postojanjem sukoba interesa ili da se u konkretnom slučaju izuzmu iz postupka odlučivanja“, saopštili su iz tog udruženja.

POVEZANE VESTI

„MEDEL je došao do saznanja da su stručnjaci (udruženja i javnost) u Srbiji zabrinuti zbog navoda srpskih medija da članstvo u Državnom veću tužilaca (DVT) može biti viđeno kao sukob interesa sa članstvom u strukovnim udruženjima sudija i tužilaca (ili članstvom u organima upravljanja tih strukovnih udruženja). Ovi navodi medija se odnose na navodni sukob interesa, pet članova Državnog veća tužilaca, koji su takođe članovi Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (član MEDEL-a), a neki od njih su i članovi organa upravljanja istog strukovnog udruženja“, navodi se u saopštenju MEDEL-a.

Kako je saopšteno, pet članova Državnog veća tužilaca su zamenici javnih tužilaca Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Sandra Kulezić i Svetlana Nenadić. Navodni sukob interesa se odnosi na njihovo učešće u drugostepenom postupku proisteklom iz disciplinskog postupka vođenog u decembru prošle godine.

„U skladu sa uobičajenom praksom MEDEL-a, molimo Vas da nam dozvolite da predstavnici našeg udruženja prate proces u svim fazama postupka, kao što je sakupljanje podataka/dokaza, potencijalno saslušanje ili proces donošenja odluke. Molimo vas da nas informišete o načinu praćenja u skladu sa zakonom“, navodi se u pismu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Podsećaju da je „MEDEL bio posmatrač tokom postupka opšteg reizbora sudija i tužilaca u Srbiji pre skoro deset godina“ i da su „nalazi, mišljenja i predlozi koji su proistekli iz tog procesa praćenja bili prihvaćeni i visoko cenjeni među evropskim institucijama, stručnjacima i organizacijama“.

„Verujemo da praćenje koje sada tražimo da nam dozvolite bi značajno unapredilo transparentnost celog postupka, imajući u vidu ne samo značaj samog položaja članova Državnog veća tužilaca već i samog očuvanja slobode udruživanja u Srbiji“, navode u MEDEL-u.

MEDEL je evropska nevladina organizacija koja okuplja 23 udruženja sudija i tužilaca iz 16 različitih evropskih zemalja, predstavljajući više od 15.000 članova. Neki od ciljeva Udruženja, određenih Statutom, su i odbrana nezavisnosti pravosuđa od izvršne vlasti, promocija bezuslovnog poštovanja pravnih vrednost i vladavine prava koje egzistiraju u demokratskim društvima, kao i unapređenje pravosuđa kao javnog servisa čiji je rad zasnovan na poštovanju načela transparentnosti.

MEDEL ima status posmatrača u Savetu Evrope (aktivno učestvuje u organima kao što su Konsultativno veće evropskih sudija i Konsultativno veće evropskih tužilaca) i registrovan je u Registru o transparentnosti Evropske Unije.