UNS: REM ukinuo obavezu kablovskih operatora da prenose Prvu, O2, Hepi i Pink

Vesti 24. jan 201916:41 > 16:42
Shutterstock

Odlukom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ukinuta je obaveza kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom - Prva, O2, Hepi i Pink, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

REM je u obrazloženju odluke naveo da je obaveza ukinuta zbog „negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu“.

„Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose“, naveo je Savet Regulatornog tela za elektronske medije, a preneo UNS.

U odluci REM-a se navodi i da „ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju“ od kablovskih operatora, to će biti „legitimni zahtev“, dok će se „distrubicija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatrati nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama“.

UNS je podsetio da je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donela rešenje, na osnovu zahteva Saveta REM-a, kojim je obavezala kablovske operatore da prenose te programe.