Kuburović: Obilne izmene Krivičnog zakonika

Vesti 24. jan. 201909:38 > 09:39
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će izmene Krivičnog zakonika biti "obilne", kao i da će u narednih mesec dana biti izmenjeni i dopunjeni zakoni koji će pratiti te promene u kaznenoj politici koja će biti stroža.

Kuburović je za RTS rekla da je predsednik Radne grupe za izmenu i dopunu zakona prof. dr Zoran Stojanović, čine je predstavnici tužilaštva, sudova i Ministarstva unutrašnjih poslova.  

Ona je dodala da se izmene rade u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom koji je tražio redefinisanje kazni za silovanje, kao i sa Fondacijom Tijane Jurić – koja traži najoštrije kazne za ubistvo dece.  

Pročitajte još:

„Doživotni zatvor je kazna koja postoji u gotovo svim zemljama Saveta evrope i svim zemljama Evropske unije, izuzetak su jedino zemlje bivše Jugoslavije, Španija i Portugalija. To je jedna od najstrožih kazni koja treba da deluje pre svega preventivno“, rekla je Kuburović.  

Ona je kazala da se postavlja pitanje zašto sudovi izriču blage kazne, iako postoji mogućnost strožeg kažnjavanja, što je, kako je navela, ustaljena sudska praksa u koju se ne sme ulaziti, kako se ne bi mešali u nezavisno sudstvo.  

„Takva stroža kazna ukoliko se izriče, tek tada može da deluje preventivno. Ako imate neku kaznu koja je samo propisana u zakonu, a sudovi je ne primenjuju, svakako ne može da ima generalnu prevenciju“, rekla je ona. 

Dodala je da su mnoge zemlje u Evropi pooštravanjem kaznene politiike postigle efekte.  

„Uvek se vraćamo na primer Engleske koja je pooštravanjem kaznene politike suzbila probleme koje je imala sa navijačima i to nije jedini primer. Mnoge zemlje su upravo polazile ka tome kako bi se smanjio jaz koji postoji između namere zakonodavstva i prakse sudova“, rekla je Kuburović.  

Ona je ocenila da verbalno nasilje u Srbiji eskalira poslednjih dana i dodala da ono dolazi od predstavnika opozicije.  

„Očekujemo da svi osude takvo ponašanje, naročito nasilje koje je upereno prema ženama, prema fisokim funkcionerima. Protiv toga morate da se borite, jedan od načina je da javno osudite nedopsutivo ponašanje, a drugi da nadležni organi utvrde da li u takvom ponašanju postoje elementi krivičnog dela“, kazala je Kuburović. 

Pozvala je sudove da imaju isti pristup prema svima, bez obzira da li je počinilac javna ličnost ili političar, i da praksu „prema običnim građanima primene i prema onima koji su javne ličnosti“.