Obeležavanje godišnjica Novosadske racije nije samo sećanje, već opomena

Vesti 23. jan. 201920:02 > 20:15
Podeli:
Izvor: N1

U Novom Sadu je obeležena 77. godišnjica Novosadske racije, najtežeg zločina koji taj grad pamti. Pripadnici mađarske fašističke žandarmerije ubili su u tri januarska dana više od 1200 ljudi, uglavnom Jevreja, Srba i Roma, a njihova tela bacili su u zaleđen Dunav. Bio je to vrhunac racije u južnoj Bačkoj koja je započela 4. januara 1942.

Novi Sad, Jasenovac, Stara Gradiška, Pag, Đakovo, Loborgrad, Brčko… Spisak se nastavlja. Kao i pobrojana prezimena čitavih novosadskih porodica koje su u Raciji nestale. Branislav Milić (82) polaže venac u ime potomaka. Sedamnaest članova njegove porodice završilo je u ledenom Dunavu. Najpre njegov otac.

POVEZANE VESTI

„Prvi je u Novom Sadu ubijen, on, mama i sestra od tetke koja je bila u gostima. A Mađar me je spasao, Mikoš, koji me je odveo u bolnicu i ostavio i kazao da kažem da se zovem Šandor, da sam Mađar, jer sam sa tri godine već znao i srpski i mađarski“, priča Milić.

Njima i drugim nevinim žrtvama u Novom Sadu odaju počast. Pred nekoliko stotina građana i učenika novosadskih škola, predstavnici vlasti i verskih zajednica poslali su poruku da komemoracija nije samo sećanje, već opomena da ljudsko uvek mora da prevlada i da se fašističko zlo ne sme ponoviti.

„Svet je naučio da nikada više ne sme da se dozvoli da milioni nevinih stradaju da bi shvatili da pravo na život zaslužuju svi. I zato, borba protiv tog najvećeg zla, borba protiv fašizma, nikada ne sme da zamre“, kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

„Moramo biti svesni činjenice da negde u svetu, bio to Bliski i Srednji istok ili drugi delovi azijskog kontinenta… Negde se, od onog vremena pre 77 godina, svakodnevno dešavaju tragedije poput Novosadske racije“, naveo je episkop bački Irinej.

To je pokazatelj da se lekcija iz 1942. nikada ne zatvara, rekao je vrhovni rabin Srbije, citirajući deo Talmuda gde tri lika odgovaraju na faraonov zahtev da pobije novorođenu jevrejsku mušku decu. Lekciju primenjivu i na današnjicu.

„Ima onih koji su odlučili da kažu da i isplati im se. Zašto bi rekli faraonu ne? Ima onih koji kažu ne i ovo je vrlo jasno. Ali šta je sa onima koji izaberu da budu neutralni“, upitao je Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije.

A velika masa neutralnih posmatrača je sve što je potrebno da zlo može da radi svoj posao, dodaje rabin.