Vučić u Davosu tvrdi da će medijima biti bolje, a sam i dalje "lepi" etikete N1

Vesti 22. jan 201919:12 > 19:13
Printscreeen

Među prisutnim liderima - i srpski predsednik Aleksandar Vučić, i to na panelu o slobodi medija. Predsednik Srbije izjavio je da je ponosan na ekonomske rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je, međutim, da će se negativna slika uskoro promeniti.

O krizi slobode medija u Davosu su raspravljali urednici uglednih medija, borci za ljudska prava i – predsednik države koja, prema svim izveštajima, ne može da bude ponosna na stanje u medijima. I sam Aleksandar Vučić nagovestio je da mu tu nije mesto.

POVEZANE VESTI

„Hvala vam što ste mi dozvolili da govorim ovde danas, ali to nisam zaslužio, iz mnogo razloga. Zadovoljan sam onim što smo uradili u ekonomiji, ali ono što nismo uradili na ispravan način… Ne bih rekao da je to sloboda govora, već to da smo zaista polarizovali medije. Imamo puno problema“, naveo je ranije danas Vučić.

Kako kaže, nije verovao kada je ovaj čovek, sin ubijene malteške novinarke, ocenio da je Srbija država u kojoj je naredna likvidacija novinara najverovatnija. To se nije desilo, ali jeste paljenje kuće lokalnog novinara Milana Jovanovića, kada je, kaže Vučić, pomislio da je novinar možda bio u pravu.

„Uhapsili smo čoveka koji je to naručio, kao i one koji su to delo izvršili, ali mozak operacije još uvek nije uhapšen. Mislimo da znamo ko je iza toga, i očekujem da završimo istragu sa svim dokazima, ne mogu da kažem da li će to biti za nedelju ili za deset dana“, naveo je predsednik Srbije na panelu.

Sami učesnici panela nisu Vučiću postavili pitanja vezana za njegov sporni odnos prema novinarima, ali jeste reporter N1 koji prati Svetski ekonomski forum.

Hrvoje Krešić, N1: Rekli ste da su vas juče posetili Reporteri bez granica i da je najveći problem u Srbiji verbalna agresija koju prema novinarima ispoljavaju oni koji se nalaze na poziciji moći. Televizija za koju radim je kritična prema vlasti. Već dugo, kada neko od mojih kolega dođe našu pres konferenciju, vi naglašavate kako pitanje dolazi od američke televizije. Zašto to radite?

Predsednik kovanicu kojom je etiketirao novinare N1 zamenio novom

Vučić: Dragi Hrvoje, niste mogli da nađete ništa loše što sam rekao o vašoj medijskoj kući.

Podsetimo da Vučić jeste često naglašavao prisustvo američkog kapitala u N1.

„Da, govorio sam to do pre šest ili sedam meseci. Tada me je jedan od vaših novinara zamolio da to više ne radim. Nakon toga, to nisam ponovio“, naveo je na panelu Vučić.

Nakon toga, kovanicu kojom etiketira novinare N1 zamenio je novom. „N1 je samo servis(…) Šolak i Đilas su samo servis političkih protivnika, ništa više(…) Ne želim previše da komentarišem Šolakove i Đilasove medije…“

Vučić tvrdi da je uvek spreman da se izvini i promeni. A za popravljanje stanja u mediijma, zadaje rok.

„Siguran dam da ću za godinu ili dve, moći da dođem ovde i budem ponosan na slobodu štampe i izražavanja u Srbiji“, rekao je u Davosu Vučić.