Odbačena prijava predsednika opštine protiv novinara Žiga info

Vesti 21. jan 201915:49 > 15:52
N1

Drugi osnovni sud u Beogradu odbacio je krivičnu prijavu predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za uvredu, koju je podneo protiv urednika i novinara "Žig info" portala Željka Matorčevića i Milana Jovanovića i protiv Srećka Vasića.

Simonović je tužbu podneo 31. decembra prošle godine, 20 dana nakon što je Jovanoviću zapaljena kuća u Vrčinu, za tekstove koji su objavljivani na tom sajtu.

Kako je Udruženju novinara Srbije rekao Matorčević, Vasić je bivši komunalni inspektor u Opštini Grocka, koji je bio sagovornik u objavljenim tekstovima. U tužbi se navodi da su okrivljeni u tekstovima, kao i u podnesku koji su 3. septembra 2018. dostavili Opštinskom pravobranilaštvu Gradske opštine Grocka, Simonovića okarakterisali epitetima lopov i bahati direktor.

U rešenju koje je doneto 15. januara, u koje je UNS imao uvid, sudija Slavko Žugić ocenio je da nedostaju „potpuni subjektivni elementi koji se tiču krivice i umišljaja okrivljenih“.

U tužbi se navodi da su „okrivljeni bili uračunljivi i svesni protivpravnosti dela i hteli su upravo posledicu kakvu su i postigli – duševnu patnju Dragoljuba Simonovića izuzetno velikog inteziteta“. U obrazloženju suda stoji da „to što im se stavlja na teret nije krivično delo“.

Protiv ovog rešenja moguća je žalba Višem sudu u Beogradu. Matorčević kaže da je interesanto je da je sud odbio tužbu u rekordnom roku, kao i da je pisana nakon svega što se izdešavalo sa Jovanovićem i sa njim. Dodaje da se, suprotno navodima iz tužbe, u tekstovima nisu služili rečima lopov i bahati direktor, već da je predsednik Opštine Grocka sam to zaključio.

U oktobru prošle godine Matorčević je u Leštanima fizički napadnut i nanete su mu lakše telesne povrede.

Dva meseca nakon toga, Jovanoviću je zapaljena je kuća u Vrčinu,a UNS-u je rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik Opštine Grocka.