Uhapšen zbog krijumčarenja zaštićenih vrsta papagaja

Vesti 21. jan 201911:22 > 11:26
Uprava carina

Carinici su 20. januara, na prelazu Bački Vinogradi u saradanji sa policijom sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama, saopštila je Uprava carina.

Kako se navodi u saopštenju, prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je na red za kontrolu pristigao automobil „opel astra“ subotičkih registarskih oznaka. Na pitanje šta ima da prijavi, 58-vozač iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje.

„Detaljnom kontrolom je najpre u zadnjem desnom stubu karoserije automobila pronađen jedan živ papagaj-‘nimfa’ (Nymphicus hollandicus), koji je bio imobilisan u vreći za krompir. Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila. U svakoj od njih bila su po tri živa papagaja. Reč je o jednom ‘amazonc’ (Amazona sp.), četiri ‘pirure’ (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti ‘kina aleksandar’ (Psittacula derbiana)“, piše u saopštenju.

Dodaje se da u ovakvim situacijama, zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora, najveći broj krijumčarenih životinja ugine.

„Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić“, saopšteno je.

Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).

Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava.