Nakon oslobađanja, sumnja i da će biti epiloga u slučaju paljenja Ambasade SAD

Vesti 18. jan 201918:34 > 18:36
AFP/STR

Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku da pravosnažno oslobodi odgovornosti sedmoricu mladića optuženih da su učestvovali u neredima posle protesta "Kosovo je Srbija" zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, u kojima je zapaljena zgrada Ambasade SAD. Takva odluka, skoro 11 godina nakon nereda, za poznavaoce nije iznenađenje.

Novi debakl pravosuđa u Srbiji. Ni posle 11 godina nije otkriveno ko je učestovao u neredima u kojima je zapaljena američka ambasada i ko je odgovoran za smrt jednog mladića koji je provalio u zapaljenu zgradu. Sedmorica učesnika nereda pravosnažno su oslobođeni odgovornosti, pre svega jer nije bilo dokaza koji bi potkrepili optužnicu. Za novinare koji više od decenije prate taj slučaj, to nije bilo iznenađenje.

POVEZANE VESTI

„Kada bi i posle 11 godina bila doneta makar i osuđujuća presuda u odnosu na huligane, ja nisam sigurna da bi imala svrhu… Da je doneta u prvih godinu, dve imala bi svrhu kažnjavanja, da se to ne ponovi“, kaže Senka Vlatković Odavić, novinarka Insajdera.

Ali to je sada manje važno, kažu novinari.

„Čak i ovaj postupak, koji je vođen, nema potpune odgovore – da li je bilo propusta državnih organa, pre svega policije, koja je dopustila da se tako nešto desi, a drugo – ko je podstakao masu da to uopšte i uradi i napadne ambasade“, navodi novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Tužilaštvo je 2017. godine podiglo i optužnicu protiv petorice visokih funkcionera policije, zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti i zloupotrebe službenog položaja, ali je sud nije prihvatio. Dopunjena optužnica podneta je sudu 20.  februara prošle godine i do danas stoji u nečijoj fioci.

N1

Jedanaest godina nakon nereda, ne samo da se ne zna ko je zapalio zgradu i ko je odgovoran za izostanak reakcije policije, već nije poznato ni zbog čega je do nereda došlo. Novinari nemaju dilemu – država je znala šta se sprema, a i neredi i napadi na ambasade bili su organizovani.

„U jednom trentuku kreće napad na tursku ambasadu i on naglo prestaje, demonstranti, huligani se vraćaju u (Ulicu) kneza Miloša i nastavljaju ka Ambasadi SAD. Ili im je neko dojavio da će iz ambasade turske neko reagovati, jer su napali teritoriju njihove države, ili je nešto drugo bilo u pitanju, ali je činjenica da je to delovalo vrlo organizovano. Tada se policija povlači ispred ambasade“, podseća Senka Vlatković Odavić.

Novinari ne očekuju da ovaj slučaj dobije bilo kakav epilog.

„Teško je to zamisliti pre svega zato što tada neki koji su bili u opoziciji, ali su pozivali na proteste i to radili na neprikladan način, sada učestvuju u vlasti, pa je teško očekivati da oni osude one ljude koje su pozivali na nerede“, navodi Cvijić.

Paljenje zgrade američke ambasade, pored nerazjašnjene smrti braće Bitići, predstavlja veliki kamena spoticanja u odnosima sa SAD. Ambasador te zemlje u Srbiji razočaran je izostankom epiloga.

„Više od decenije nakon što je zapaljena zgrada Amabasade SAD, jednog života koji je izgubljen u tom požaru i skoro milion dolara štete, još uvek niko nije odgovarao niti je kažnjen. Tužno“, napisao je ambasador Skat na Tviteru.

Za sve događaje pre tokom i nakon mitinga „Kosovo je Srbija“ do sada je izrečena samo jedna kazna – jedan mladić osuđen je za kradju jakne iz zgrade ambasade u plamenu. Sva ostala pitanja ostala su bez odgovora.