Dragojlović: Bliži smo EU, ali za pojedina pitanja i dalje nema političke volje

Vesti 18. jan 201917:14 > 17:15
Podeli:
Izvor: N1

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović kaže da je Srbija bliža EU jer se otvaraju poglavlja i koriste neki instrumenti EU koji su nam na raspolaganju, ali da su rezultati različiti u različitim oblastima i da za rešenje pojedinih pitanja nedostaje samo politička volja.

U Narodnoj skupštini održana je šesta plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti u prethodnih godinu dana, sabrani u godišnjoj Knjizi preporuka. Događaju su prisustvovali ministri, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, pripadnici diplomatskog kora.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović kaže da knjiga obuhvata 2018. godinu.

Na pitanje da li smo bliži EU, kaže da svakako jesmo zato što se otvaraju poglavlja i što neke stvari, koje su nam na  raspolaganju od instrumenata EU, naša zemlja koristi.

Što se tiče rezultata, kaže da su različiti u različitim oblastima. Te strategije vrlo pristojno izgledaju, neki komentari koje dajemo za poboljšanje se prihvate, to se pretočili u neke akcione planove, a onda se ne desi ništa, kaže Dragojlović, govoreći o pojedinim oblastima.

Upitana kako Vlada reaguje, kaže da joj se da ona prihvata ono što Konvent predlaže i sprovodi da bi izveštaji Evropske komisije (EK) izgledali bolje. Kao primer je navela Medijsku strategiju, dodajući da je Konvent bio među onima koji su inicirali da se pristupi novom konceptu, uz uvažavanje onog što strukovna udruženja kažu. Ukazivali su, dodaje, da je Strategija za nacionalnu bezbednost imala tekst koji je u nekim delovima bio protivrečan. Listaju se vrednosti koje se kasnije ne potkrepljuju politikama koje doprinose njihovom ostvarivanju, navela je.

Gošća N1 primećuje i da se više energije troši u pojedinim delovima Vlade da se iznađu nekakva obrazloženja zašto nešto ne može da bude urađeno, nego da se iznađu rešenja kako to da reše. Gošća N1 kaže da je u pojedinim oblastima za rešenje potrebna samo politička volja.

„Sloboda medija i sloboda govora mogu pre noći da se reše“, ističe. Razlozi za nisku slobodu medija i govora nalaze se u više poglavlja, ali i u nizu ekonomskih pitanja – pa se kreću od pitanja državne pomoći, pitanja konkurencije, pitanja slobode tržišta, pitanja načina na koje se mediji finansiraju, pitanja javnih nabavki – sve to pogađa indirektno slobodu medija, navela je. Tu je i autocenzura, tu su i ozbiljni finansijski pritisci, navodi.

Očekujemo u 2019. da bude gotova Medijska strategija bar na papiru, pa onda da novinari i svi utičemo na to da se ono što je i napisano dosledno primenjuje, dodala je.

Ministarstvo za evropske inrtegracije sprovodi na svakih šest meseci anketu, i najnovija pokazuje da 55 odsto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU, za tri procenta više u odnosu na drugu polovinu 2017. godine, dok je istovremeno procenat građana koji se protive smanjen i sada iznosi 21 odsto.

Gošća Dana uživo kaže da naš narod zna koji je to nivo standarda u EU. Dragojlović ističe da se građani od 2000. opredeljuju za one političke opcije koje su za članstvo u EU, i da se nikad nije desilo da vladu formira neko ko je protiv EU. I SNS ne bi prešao cenzus da je rekao mi smo protiv članstva u EU, dodaje. To da li je 50 ili 60 odsto, to ne menja stvari, podrška je konstantna, ide procenat koji dole kad nam se čini da je EU nefer prema nama i kad traži nešto što drugima nisu tražili, navela je.

Naši građani već dugo priželjkuju taj način života bez obzira na članstvo u EU, dodaje Dragojlović.

Gošća N1, vraćajući se na evrointegracije, kaže da otvaranje poglavlja nije nešto spektakularno, da je to samo početak razgovora šta treba da popravimo. „Valja zatvoriti poglavlja, ispuniti sve, i doći na nivo standarda EU“.

Naša vlada pažljivo čita izveštaj EK i osetljivi su na svaku kritiku, znaju da postoje mehanizmi kojima se zaustavlja napredak, jer mi pregovaramo i sa EU i sa članicama EU, koje su zainteresovane za različite oblasti i različite politike, ocenjuje Dragojlović.

Nema pregovora o drugim oblastima bez pitanja demokratizacija društva i zaštite osnovih principa, vladavine prava, nezavisnog pravosuđe i bez rešenja Kosova, naglašava.

Upitana o reformi pravosuđa, kaže da misli da će tokom prve polovine ove godine ući u skupštinsku proceduru tekst amandmana kojima se menja Ustav i da ćemo, kao građani, na referendumu imati mogućnost da se o tome izjasnimo. Ona kaže da treba poći od tog najvišeg pravnog akta. Nezavinost pravisuđa nije nešto što je potrebno EU, nego građanima ovde, dodaje.

Govoreći o ekonomskim reformama, gošća N1 kaže da je dosta toga što je Nacionalni konvent rekao i usvojeno. „Ostvarili smo zaista izuzetnu saradnju sa Ministarstvom finansija. Njima znači da dobiju input iz civilnog društva, čak su išli dotle da sve komentare, i s kojima se ne slažum su poslali kao aneks EK uz taj dokument, gde mogu da vide – kakve su bile pozicije Vlade, kakve civilnog društva, uz obrazloženje zašto ne mogu u ovom trenutku da prihvate neke stvari. To je stvarno za svaku pohvalu. Pohvalila EK, pohvalili i mi. To puno znači za uključenost civilnog društva“.

Govoreći o položaju radnika u Srbiji, kaže da postoji nešto što se zove pravo na dostojanstven rad, ali da je problem  što se dosta toga ostavlja i zemljama članicama kad je u pitanju EU. U nekim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalna politik, EU postavlja samo standarde, a ostavi državama da zakonski to urade i sprovedu i tu nastaju nevolje u kreativnosti država koje teže članstvu, mavodi Dragojlović. Ona podseća da je Srbija prva zemlja u Evropi po razlici između plata i da su najveće socijalne razlike u Evropi upravo u našoj zemlji.