Ivanji o poseti Putina: Obostrana pokazna vežba ljubavi

Vesti 17. jan 201909:54 > 09:55
N1

Urednik nedeljnika Vreme Andrej Ivanji ocenio je u Novom danu da poseta ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja obostranu "pokaznu vežbu ljubavi", dok profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić smatra da su poseta i ceo performans na ulici "vrlo zabrinjavajući".

Samardžić je ocenio da postoje razlike između Srbije i Rusije odnosno da je Srbija više demokratska.

„Mislim da je Srbija jedno normalno i pristojno društvo, ali postoje problemi sa politikom – mi nismo u stanju da donosimo političke odluke koje su u našem opštem i pojedinačnom interesu“, rekao je Samardžić.

POVEZANE VESTI

Ivanji se nije složio sa navedenom konstatacijom već istakao ocenu da je društvo u Srbiji podeljeno na dva neprijateljska tabora veštačkim putem – silom kontrolisanih medija, porukama koje dolaze sa vrha vlasti i rečnikom koji je neprihvatljiv za demokratske zemlje.

On smatra da je poseta Putina obostrana „pokazna vežba ljubavi“.

„Sa strane Rusije, ne postoji nijedna evropska zemlja u koju bi Vladimir Vladimirovič mogao da dođe, a da desetine hiljada ljudi izađu na ulice i da ga pozdravljaju, izražavaju ljubav. To će sigurno biti lepo predstavljeno u Rusiji kako Putina vole u Srbiji. Što se tiče Srbije, to jeste neki spoljnopolitički stejtment – mi ćemo da pokažemo koliko Srbi vole Rusiju i Putina, s pogledom negde na Zapad pa vi vidite šta ćete“, rekao je Ivanji.

Smatra da je to „naivna igra pokušaja imitacije nesvrstane politike Jugoslavije“.

„Ti stalno pokazuješ da bi mogao sa nekim kad bi samo hteo i kao pokazuješ da te ne pritiskaju s druge strane jer bi mogao da pređeš u drugi tabor“, kaže on.

N1

Samardžić ocenjuje da su poseta i ceo performans na ulici „vrlo zabrinjavajući“.

„Putin ima razarajuću ulogu u odnosu na naše evropske partnere. Njegov spoljnopolitički interes je da Srbija ne uđe u Evropsku uniju i NATO“, rekao je on.

Ivanji kaže da ne primećuje jako političko angažovanje Rusije u regionu.

„Rusija je na relativno lagan način posmatrala kako Crna Gora odlazi u NATO, a Makedonija će najverovatnije ove godine pristupiti NATO. Što se tiče ruske spoljne politike, to je poraz. U tom sklopu je bitna ova poseta Putina“, smatra on i ocenjuje da je Srbija spremna da ostane verna Rusiji.

Odgovarajući na pitanje kako se ogleda strateško partnerstvo Srbije i Rusije, Samardžić je istakao opstrukciju evropske integracije, svakodnevnoj propagandi protiv evropskih demokratskih vrednosti i institucija, kao i protiv suseda.

Samardžić je rekao da je potrebno da Srbija definiše svoj interes u odnosu na Kosovo i Evropsku uniju, a da je poruka Putina da „neće da bude veći Srbin od vas Srba“.