Kuburović: Uskoro javna rasprava o nacrtu zakona o sprečavanju korupcije

Vesti 16. jan 201917:08 > 17:17
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će uskoro otpočeti javna rasprava u vezi sa nacrtom novog zakona o sprečavanju korupcije, što je novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ona je to rekla tokom sastanka sa predsednikom Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije Rafaelom Kantoneom.

POVEZANE VESTI

Kuburović je kazala da Ministarstvo pravde Srbije jednaku pažnju posvećuje jačanju represivnih i preventivnih antikoruptivnih mehanizama, navodi se u saopštenju ministarstva. Ona je istakla da su nova zakonska rešenja usklađena sa preporukama GREKO eksperata, i da za cilj imaju širenje ovlašćenja i jačanje nezavisnosti Agencije.

Kuburović i Kantone su tokom sastanka istakli da Srbija i Italija imaju odličnu saradnju u oblasti pravosuđa, kao i da je ta saradnja najintenzivnija na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kuburović je podsetila da su ministri pravde Italije i Srbije još početkom 2017. godine potpisali Sporazum o saradnji, kojim je unapređena razmena informacija Srbije i Italije na polju borbe protiv kriminala i korupcije. Ona je dodala da je nedugo zatim potpisan i Memorandum sa Finansijskom policijom Italije, po osnovu kojeg su srpski tužioci i policajci počeli tokom 2018. godine da pohadjaju stručne obuke u Italiji u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala.

Za uspešnu borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, od izuzetnog značaja je neposredna saradnja izmedju srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za borbu protiv mafije Italije, ukazala je ministarka Kuburović i dodala da ta saradnja podrazumeva i učešće u zajedničkim istražnim timovima.

Predsednik Kantone je istakao dobru saradnju i italijanske i srpske agencije za borbu protiv korupcije, kao i da je dvogodišnji tvining projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ koji se odnosio na jačanje kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, dao dobre rezultate i dodatno ojačao tu saradnju.

On je ukazao da je Srbija prva država koja je bila pozvana da bude deo Mreže institucija za prevenciju korupcije, koja je osnovana u oktobru 2018. godine u cilju prikupljanja i razmene informacija, kao i dobrih praksi medju institucijama za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Mrežu čini trenutno više od 15 država, a direktor Agencije za borbu protiv korupcije Srbije je jedan od dva potpredsednika ove organizacije.

Na kraju sastanka prisutni su se usaglasili da Italija snažno podržava evropski put Srbije, kao i da su odnosi dve države na izuzetnom nivou, naročito imajući u vidu da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa i 10. godina strateškog partnerstva izmedju Srbije i Italije.