Đorđević o najavljenom pooštravanju kazni: Liči na predizbornu retoriku

Vesti 14. jan. 201917:46 > 17:48
Podeli:
Izvor: N1

Saša Đorđević iz BCBP ocenio je u Danu uživo, govoreći o najavljenom pooštravanju kazni za krivična dela, da te najave liče na predizbornu retoriku, te da je to već postojalo u praksi. "Ovakav scenario imamo od 2012. godine, u svakom izbornom ciklusu", rekao je on, navodeći primer najave rešavanja ubistva pevačice Jelene Marjanović.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava smatra da domaće krivično zakonodavstvo spada po visini propisanih kazni u grupu srednjih.

POVEZANE VESTI

„Ni kao zemlja sa previsokim, ni preniskim kaznama, tako da mi se čini brzo vršiti tako opsežne izmene“, kaže on.

Dodaje da inicijativa treba da dođe od nekog ko je, s jedne strane, pozvan i stručan da se bavi kaznenom politikom.

„Po zakonu i uređenju, to je Vrhovni kasacioni sud. Svojom kompozicijom, Savet za nacionalnu bezbednost ne ukazuje na to da je kompetentno telo za tako nešto“, kaže on.

Ističe da to nisu lica koja su u ovom društvu najpozvanija da se bave analizom rada neke druge vlasti, te da „ovako ispada da je Savet za nacionalnu bezbednost neko telo iznad svih“.

Kako kaže, njemu ovo deluje malo „usiljeno i na brzinu“.

„Ali se nadamo da će, nakon što je objavi nacrt svih tih izmena biti održana javna rasprava, diskusija o tim stvarima, gde ćemo svi moći da participiramo. Način na koji je to predsednik izgovorio je kao da je sve rešeno“, smatra Ilić.

Izvor : N1

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da „nikada nije video istraživanje koje u potpunosti kaže da povećanje kazni može da utiče na smanjenje kriminala“.

„Postoje prakse, na primer u Norveškoj, gde se smanjenje kazne povezuje sa smanjenjem povratnika. U Norveškoj je ukinuta doživotna kazna, tamo je smanjen broj povratnika na 30 odsto, u Srbiji je taj broj na oko 65 odsto“, kaže on.

Dodaje da misli da je ovde suštinski problem što ne znamo „šta stoji iza toga zašto je kazna blaga ili nije“.

Govoreći o najavama predsednika Vučića da će biti uvedene „drakonske kazne“, Vladica Ilić kaže da niko ne treba da bude drakonski kažnjen.

„Drakonsko kažnjavanje znači preterano surovo kažnjavanje. Poznato je da krivično pravo i kažnjavaje nema naročite domete samo za sebe u prevenciji kriminaliteta, neće samo kazna doprineti tome“, kaže Ilić, dodajući da mnogo veće dejstvo na borbu protiv kriminaliteta ima rizik da će biti otkriveni.

Saša Đorđević kaže da je karakteristično da ova aktivnost nije nešto potpuno novo.

„Ovakav scenario imamo od 2012. godine, u svakom izbornom ciklusu. Tada je Nikolić obećao da će iti rešene sve privatizacije, uz reči da su pljačkaške. Meni je fascinantan treći izborni ciklus 2016. godine kada je predsednik najavio da će ubistvo pevačice Jelene Marjanović biti rešeno za tri dana“, kaže on.

Dodaje da mu ovo liči na predizbornu retoriku.

„Nešto što je već postojalo u praksi. Ja se nadam da grešim, da ćemo posle ove najave imati raspravu“, kaže on.

Ističe da je jedna od opasnosti što se naglasak stavlja na kaznenu politiku, a ne na otkrivanje ljudi koji su uključeni u kriminalne radnje.