Jurić o strožim kaznama: Bio bih licemer ako bih rekao da sam nezadovoljan

Vesti 14. jan. 201917:47 > 17:47
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Igor Jurić, na čiju inicijativu je predložena doživotna robija za ubice dece, kaže da godinu i po dana rade na tome da tako nešto zaživi i da bi bio licemer ako bi rekao da je nezadovoljan "jer je to izneo ovaj ili onaj". Zalažemo se za viši cilj, nismo deo nijedne političke grupacije i molim ljude da nas tretiraju tako i ne prave spletke, dodaje.

Jurić je rekao da je Fondacija Tijana Jurić na čijem je čelu za godinu i po prolazila sve i svašta i da ukoliko bude kao što je predsednik Aleksandar Vučić u subotu rekao – da će to biti pobeda građana.

Naveo je da je tih godinu i po dana bio za njega težak period, i da je zato ovu vest primio emotivno, i dodao da je zadovoljan što postoji mogućnost da se nešto za šta su se borili i toliko energije utrošili, i ostvari u kratkom periodu, kako vlast obećava.

POVEZANE VESTI

„Intenzivno radimo godinu i po dana da ovo zaživi i danas bih bio licemer ukoliko bih rekao da sam nezadovoljan zato što je to izneo ovaj ili onaj. Meni je vrlo važno, zbog višeg interesa građana ove zemlje, a posebno dece da ovo zaživi… I apelujem – nemojmo sada da pravimo spletke oko toga. Nije fondacija deo nekih igara. Mi samo želimo da sprovodimo u delo ono što su aktivnosti fondacije i da to ima efekta za sve nas u ovoj zemlji“, rekao je Danu uživo Jurić.

Jurić kaže da veruje da će, posle iznošenja u javnost, sada to tako i biti. Ne verujem da je to danas neka politička igra i verujem da će se u dva meseca to i desiti, kako je rečeno, dodaje.

„Ko je odlučio da ga uvede i na koji način – ja o tome ne mogu da odlučujem, nisam na nekoj funkciji … Pitam se i ne znam šta se od mene sada očekuje… Ne mogu, ne želim da kažem – e, sada je predsednik to rekao da će ući u Skupštinu, ja sada to neću da prihvatim“, naveo je Jurić. On dodaje da je cilj da zaživi ono za šta se borila fondacija i 160 hiljada ljudi koji su dali podršku. Naš cilj je da zaštitimo decu, da njihova bezbednost bude na višem nivou, istakao je gost N1.

On je naveo da je prošao veoma mučan period, kada je o njemu, podsećamo, pisano u pojedinim tabloidima. Govorili su da sam plaćen od strane nekih opozicionih lidera, a sada da sam miljenik vlasti, navodi Jurić. Želim da vidim kako će glasati opozicija kad dođe do glasanja u Skupštini i da li će biti za ono što predlažem, kako su pričali da jesu, dodao je.

„Želim da istaknem da nismo deo niti ćemo biti deo bilo koje političke grupacije, opcije i molim ljude da nas ne tretiraju tako, mi se zalažemo za viši cilj i ostaće tako“, naglasio je Jurić.

Podseća da su oni predložili da doživotna kazna zatvora ide za dela protiv polnih sloboda dece, kad su deca na taj način zlostavljana i ubijena.

Članovi Radne grupe koja se bavi preispitivаnjem sаnkcijа zа određenа krivičnа delа su predstavnici Vrhovnog kаsаcionog sudа, Republičkog jаvnog tužilаštvа, strukovnih udruženjа i institucijа, ministаrstаvа unutrаšnjih poslovа, zdrаvljа i prаvde, аli i Fondаcije „Jurić“ i Autonomnog ženskog centrа.

Nismo se još nijednom sastali, nismo još dobili poziv za to, mi ga čekamo, ne znam šta se u Ministarstvu planira, kakva će biti dinamika i plan, kad se to desi, obavestićemo javnost, preneo je Jurić.

On je naveo da je u subotu bio jako iznenađen. „Kako je došlo do toga, da li su tome prethodili neki razgovori, nemam informaciju o tome, ali nisam taj ko treba da lupa glavu o tome ko je doneo odluku“, kaže.