Raković: Umesto da istražuje ubistva, vlast radi na populizmu i pooštrava kazne

Vesti 14. jan 201909:23 > 09:25
N1

Najave vlasti o pooštravanju kazni za krivična dela liče na populizam i početak kampanje za eventualne vanredne parlamentarne izbore, kaže generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković. Dodaje da takve stvari "ne mogu da se menjaju preko noći".

„Kada čujete komentare stručnjaka i autoritete u pravu, shvatate da ne može ni predsednik, niti bilo ko da menja zakone preko noći. Za takve promene neophodne su stručne analize, istraživanja. Saznali smo da je komisija, prema rečima ministarke Kuburović, formirana pred Novu godinu…I čudi odjednom ta izjava da će se tek tako uvesti doživotna kazna zatvora“, kaže Raković u Novom danu.

Prema njegovim rečima, ovakve najave liče na populizam i početak kampanja za eventualne vanredne parlamentarmne izbore.

POVEZANE VESTI

On kaže i da je „potpuno nerealna“ i najava da neće biti moguć uslovni otpust sa doživotne kazne zatvora, što se takođe protivi evropskim propisima.

Gost N1 kaže da se skreće tema sa onoga što bi trebalo da se radi.

„Vi podgrevate jedno raspoloženje, umesto da istražujete zločine koji su u porastu, sve više je, čini se, ubistava na ulicama Beograda. I umesto da se bavite istragom tih zločina, vi na gomilu pohapsite neke ljude za koje tvrdite da su krimilaci i posle objavite kako će sankcije biti doživotna robija. I pozivate se na Igora Jurića…Razumem njegovu inicijativu, ali s druge strane, kada slušate struku, shvatite da se to ne radi tako“, kaže Raković.

Dodaje da stav Aleksandara Vučića da komentariše, ocenjuje, prejudicira i da najavljuje hapšenja, je manir koji je nedopustiv kada je u pitanju njegova funkcija.

„On kritikuje novinare da preuzimaju ulogu tužioca i sudija, a sa druge strane, on sam to radi“, ocenio je Raković.

Veselinović nezreo za politički život

Predsednik Udruženih sindikata Srbije, koji je član i Saveza za Srbiju, Željko Veselinović suprugu ubijenog Olivera Ivanovića je na Tviteru nazvao „ženom – đavolom“. To je naišlo na osudu u javnosti. Tim povodom, oglasila se i premijerka Ana Brnabić.

„Veselinović već nekoliko puta pokazuje da je nezreo za politički život. Niz mizogenih izjava, pa izvinjavanja kasnije, moraju da imaju neki kraj. On je vođa jedne sindikalne organizacije u kojoj ima žena“, kazao je Raković.

#related-news_0

Takve izjave nanose veliku štetu Savezu za Srbiju, dodaje. „Čudi me da nisu do sada to shvatili“, kaže.

Na pitanje šta treba očekivati u vezi sa tim, Raković kaže da ne zna kakvi su mehanizmi u SzS, s obzirom da su Veselinović i njegov sindikat pridruženi članovi.

„Ali, ovo zaista prevazilazi sve mere, ne samo ukusa“, kazao je Raković.

Govoreći o skupu opozicije 16. januara, na godišnjicu od ubistva Olivera Ivanovića, Raković kaže da mu se čini kao pritisak zainteresovane javnosti na istražne organe da se dođe do rešavanja ovog slučaja.

Njega iznenađuju „neke izjave Milene Ivanović“.

Iznenažuju neke izjave Milene Ivanović, ali ja ih ne bih komentarisao. Iznenadila me izjava da Oliveru Ivanoviću nikada nije prećeno. A ja se sećam predizborne kampanje na Kosovu, videi su snimani ovde u Beogradu i bilo je maltene pozivanje na linč Ivanovića i njegovih saradnika“, kazao je Raković.

Najavu da Milena neće ići na taj skup, Raković nije želeo da komentariše, rekavši da ne zna šta je motiv.

O istrazi ubistva Ivanovića, Raković kaže da „tapka u mestu“, jer je očigledno da je saradnja Beograda i Prištine na tom slučaju ne funkcioniše.

Protesti prijatno iznenađenje u sred zime

Mediji prenose izjavu Branislava Trifunovića koji je rekao da je „Vučić uzdrman protestima“.

„Vidna je nervoza, ne samo u SNS, nego i u vlasti u kojoj su većina. Neke reakcije ukazuju na to. Zapanjila me izjava Ane Brnabić koja relativizuje i celu priču o protestu svodi na izjavu da nema nikakvih zahteva. A zahteva je bilo otpočetka“, kazao je.

#related-news_0

Raković proteste vidi kao „prijatno iznenađenje u sred zime“.

„I sve su masovniji, čujem da je i na poslednjem, šestom protestu bilo puno građana. A atmosfera liči na one iz 90-tih: vidite nasmejana lica na tim protestima, vidite međusobnu solidarnost, uvažavanje, pozitivnu energiju…ne znam šta će dalje biti, da li će se stranke uključiti, možda sačekati da se više građana pridruži“, kazao je.

Vlasti bi, kaže, sugerisao da uradi ono što je uradio Makron.

„Da ima lično poverrnjr u vlast, sugerisao bih ono što je uradio Makron, koji je organizovao nacionalnu debatu, gde će se razgovarati o ključnim zahtevima protesta ‘žutih prsluka’. Ne verujem da je ova vlast spremna na takav dijalog. Ona ostaje pri tome da deli građane. A ako ljude na protestima ne smatrate ravnopravnim sa onima koji vas podržavaju, vi niste demokratska vlast“, kazao je gost N1.