Simić: Najava novih mera Prištine – pokušaj getoizacije Srba

Vesti 13. jan 201922:25 > 22:32
N1

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da najava novih mera Prištine, koje podrazumevaju zabranu kretanja vozila iz centralne Srbije, predstavlja pokušaj getoizacije Srba na Kosovu i Metohiji.

Simić navodi da međunarodna zajednica ponovo ćuti na najnoviju izjavu zamenika ministra unutrašnjih poslova Kosova, Izmi Zeke, da se priprema zabrana kretanja vozila iz centralne Srbije.

„Najnovija najava kako će se zabraniti upotreba vozila sa registarskim oznakama gradova u centralnoj Srbiji ili, kada govorimo o severu Kosova i Metohije, oznake KM odnosno Kosovska Mitrovica, znači pokušaj Prištine da se zapreti totalnom blokadom i getoiziranjem Srba, odnosno blokadom kretanja“, rekao je Simić.

On ističe da priča o slobodi kretanja, koja treba da se garantuje svima na svetu, ne važi kada su Srbi u pitanju.

Govoreći o situaciji u Kosovskoj Mitrovici, Simić je naveo da su napetosti visoke i da prijetnje stižu svakodnevno.

Ukoliko se nastavi sa provokacijama, kaže Simić, biće teško sačuvati prisebnost i mir u srpskim sredinama, posebno na sjeveru Kosova i Metohije. 

„Kako god, mi apelujemo pre svega na međunarodne predstavnike da iskoriste svoj izuzetno jak uticaj koji imaju u Prištini kako bi se ovakvim potezima Prištine stalo na kraj“, rekao je Simić za Tanjug. 

Zeka je juče izjavio da su prištinske vlasti, nakon taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, spremile dodatne sankcije prema Beogradu u vidu mera koje će se odnositi na vozila iz centralne Srbije.