Veće kazne za najteža krivična dela: Prava borba protiv kriminala ili populizam?

Vesti 13. jan. 201917:31 > 17:34
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Doživotni zatvor, drastično povećanje zatvorskih kazni i okončanje sudskih postupaka za godinu dana. Da li su najave predsednika države čarobni štapić za rešavanje problema s kriminalom, ili su, kako smatraju stručnjaci, neostvarive i predstavljaju čist populizam?

Predsednik Srbije pronašao je gde škripi u borbi protiv kriminala. Prstom upire u sudije, koje, kaže, po pravilu dosuđuju blage zatvorske kazne i obećava gvozdenu pesnicu.

„Ići ćemo na drastično, drakonsko povećanje i mininalnih i maksimalnih kazni“, rekao je Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI:

Predsednik je, po svemu sudeći, zaboravio lekciju sa Pravnog fakulteta, da ne postoje blage i stroge kazne. U Društvu sudija ga podsećaju da mogu biti samo adekvatne ili ne. Pre obavezivanja sudija na drakonske kazne, morala je biti urađena detalja analiza, koja je izostala.

„To je nešto što može da uradi bilo ko ko zna brojeve. Ako je propisana kazna zatvora od 5 do 15 godina, pa ako je najveći broj kazni šest godina, ko zna da broji, shvatiće da je 6 bliže broju pet nego broju 15 i zaključiti da je to blaga kazna. Čini mi se da je kod preduzimanja ovakvih mera napraviti jednu produbljenu analizu izrečenih kazni u smislu da li su one adekvatne ili nisu“, smatra Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije. 

Pooštravanje kaznene politike je beskorisno, ukoliko se ne izmeni čitav sistem, podseća novinar Vuk Cvijić. U sudskom postupku policijska saznanja ne vrede ni pola lule duvana, ukoliko ih ne prati jasan i nedvosmislen dokaz.

„Čak i polaznik u policijskoj školi zna razliku između operativnih saznanja i dokaza. Ako dokazi nisu dovoljni, niko ne može da bude osuđen. Imamo, nažalost, praksu ovih godina da čak kada on najavi da je neko najveći kriminalac, taj čovek ne bude osuđen ni zbog dve parcele – jer nije bilo dokaza“, kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Izvor : N1

Bez obzira na to, Vučić ide i korak dalje. Sudski postupci za najteža krivična dela više neće moći da se rastežu godinama. Sudije će, najavljuje, ovakve slučajeve morati da reše za 365 dana.

„Pa skidaj, pa procesne smetnje ovde, pa procesne smetnje onde. A, ne, ne ne. Za sve takve slučajeve presuda u roku od godinu dana, od kad se ovakve mere budu usvojile. Za sve. Pa vi gledajte kako ćete“, rekao je predsednik Srbije.

Ne znamo kako ćemo, priznaju sudije. Niti ima dovoljno ljudi, ni prostorija da bi predsednikova, kažu, lepa želja, mogla da se ostvari.

„Za najteža krivična dela, koja sudi Specijalni sud, podsećam da imamo samo četiri sudnice u kojima suđenja mogu da se odvijaju. Ne može se očekivati da će se to tako brzo rešavati. Ako propišete rok od godinu dana, sigurno ćete i dobiti odluke za godinu dana, ali veliko je pitanje kakav će biti kvalitet tih odluka“, objašnjava Hadžiomerović.

Predsednik države, čija to nije nadležnost, najavljuje izmene zakona, koje mu je predložila komisija formirana tek 31. decembra, podseća novinar NIN-a. Zbog toga, umesto odlučne borbe protiv kriminala, sumnja da je po sredi predizborna retorika.

„Mi taj sistem ne gradimo, i onda odjednom, za desetak dana od formiranja vladine zakonodavne komisije, mi imamo najave. A ljudi to zahtevaju više od godinu dana. To meni liči na čistu političku kampanju, a ne na ozbiljno razmatranje i uvođenje zakona. Videćemo kako će to biti primenjeno – da neće, kao neki drugi zakoni, biti napisano, usvojeno, uvedeno, a neprimenjivo“, navodi Cvijić.

Ukoliko se u predlogu zakona nađe i brisanje uslovnog otpusta posle 25 godina zatvora, Srbija bi mogla da se nađe u velikom problemu. Evropski sud u Strazburu propisuje upravo tu odredbu, zbog čega bi u suprotnom, Srbija mogla da bude izbačena iz Saveta Evrope.